08-05-2023, 10:38 AM
(08-05-2023, 09:10 AM)savan Wrote: Svaka konverzija u pcm je lossy zbog decimation filtera, mozda pcm lepse izgleda kasnije na merenjima ali je cinjenica da je nativni dsd snimak priblizniji izvoru i sadrzi minimum 64 puta veci broj uzoraka nego pcm a samim tim iz izvornog materijala je sacuvano vise detalja, ali sta ces kada globalna industrija ne dozvoljava da dsd bude bolji od pcm jer vecinom je sve u pcm i elektronika i muzicki sadrzaj i jednostavno pcm se gura kao bolje resenje od dsd sto nije tacno.Izgleda da se još uvek ne razumemo.
Za mene kao slušaoca klasične orkestarske i operske muzike, osnovni problem kod DSD je nemogućnost direktne obrade sirovog višekanalnog zapisa u verziju za distribuciju.
U poređenju sa DXD formatom, koji posle obrade u nativnom formatu ima samo jednu konverziju u distribucioni format (PCM ili DSD), sirovi DSD snimak se prvo konvertuje u DXD, obrađuje, a zatim još jednom konvertuje u DSD, dakle prolazi kroz još jedan proces koji na snimku ostavlja svoj trag.
Slažem se da DSD u odnosu na PCM ima bolji potencijal za kvalitetnu reprodukciju jer su skoro svi današnji D/A konvertori ustvari kombinacija više Sigma/Delta jednobitnih konvertora, vezanih paralelno. Razlog je u ceni hardvera - lakše je nanizati nekoliko S/D kola nego napraviti "pravi" PCM D/A konvertor.
Taj koncept (više S/D konvertora) još uvek nije bez mane čak ni kod danas najviše korišćenih D/A konvertora:
https://archimago.blogspot.com/2022/06/n...0692575198
Inače, još od 2015. imam snimke u DSD128 formatu, ali tek od pre par godina imam čime da ih reprodukujem.
Meni PCM 24/96 i dalje bolje zvuči nego SACD (DSD64).
Poređenje sa DSD128 tek predstoji.