05-31-2023, 10:01 PM
(This post was last modified: 05-31-2023, 10:39 PM by HomeMadeAudioProject.
Edit Reason: slovne greške
)
ne bi da kvarim tvoj posao koji je TOP, zaista 👍 ali enaB je imao poodavno zanimljivo pitanje po pitanju reagovanja zaštite kad je nadgledanje DC greške upravljano zajedničkim "okom" a to je: šta ako npr. levi kanal probije u pozitivnu granu a desni u negativnu - istovremeno,ili "oku" vremenski jako blizu? "oko" će videti jednak + i jednak - pa zaštita neće odreagovati uopšte.... to je problem mnogih aktuelnih zaštita (od kojih je najaktuelnija uPC...ona za koju mnogi em znaju em je već dugi niz godina koriste - I NA NJU SE OSLANJAJU).
.
ESP33 (Elliot Sound Westhost Project 33) je tu situaciju (zaštitu dva kanala protiv proboja DC istovremeno) rešio na najbolji način,koliko znam. kad je u pitanju NE555 zaštita - uvek bi išao na sistem "zaštita" po kanalu. razlog je jednostavan - uz relativno mali ulog dobija se mnogo a to je: nadgledanje koječega odnosno svega!
svi nešto gledamo da stvari pojednostavimo što je više moguće - da bi smanjili cenu. pravimo pojačalo u koje uložimo najmanje 100e (sami pravimo kutiju i kupujemo najlakše dostupne delove i polovne hladnjake,trafo već imamo) a u novije vreme nije nam žao da u izlazni stepen uložimo i par stotina evra (neka firma odradila kutiju po nacrtu,kupili nove hladnjake,uložili u dobar nov trafo i kvalitetne kondenzatore u napajanju) - ALI ćemo da uštedimo 15e na *zaštiti*... zvučnika koji koštaju isto kao i pojačalo koje pravimo,ili daleko više.
lepa jednostavna zaštita tipa *low cost and efficient* je baš ESP33.
https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-592.html#pid592
na brzinu nađoh i te dve verzije,uPC i ESP33.
.
za moj pojam DUPLO veći ulog u tako univerzalnu zaštitu (NE555) celine koja košta bar 10x više - nema razloga za dilemu niti kompromise. štiti svaki kanal za sebe toliko da tu nema premca.
.
ESP 33 je ,opet po meni,najbolji i najkvalitetniji kompromis - ako se gleda ušteda.
.
opet kažem - mojih 5 centi - i ODLIČAN RAD sa tvoje strane.
.
ESP33 (Elliot Sound Westhost Project 33) je tu situaciju (zaštitu dva kanala protiv proboja DC istovremeno) rešio na najbolji način,koliko znam. kad je u pitanju NE555 zaštita - uvek bi išao na sistem "zaštita" po kanalu. razlog je jednostavan - uz relativno mali ulog dobija se mnogo a to je: nadgledanje koječega odnosno svega!
svi nešto gledamo da stvari pojednostavimo što je više moguće - da bi smanjili cenu. pravimo pojačalo u koje uložimo najmanje 100e (sami pravimo kutiju i kupujemo najlakše dostupne delove i polovne hladnjake,trafo već imamo) a u novije vreme nije nam žao da u izlazni stepen uložimo i par stotina evra (neka firma odradila kutiju po nacrtu,kupili nove hladnjake,uložili u dobar nov trafo i kvalitetne kondenzatore u napajanju) - ALI ćemo da uštedimo 15e na *zaštiti*... zvučnika koji koštaju isto kao i pojačalo koje pravimo,ili daleko više.
lepa jednostavna zaštita tipa *low cost and efficient* je baš ESP33.
https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-592.html#pid592
na brzinu nađoh i te dve verzije,uPC i ESP33.
.
za moj pojam DUPLO veći ulog u tako univerzalnu zaštitu (NE555) celine koja košta bar 10x više - nema razloga za dilemu niti kompromise. štiti svaki kanal za sebe toliko da tu nema premca.
.
ESP 33 je ,opet po meni,najbolji i najkvalitetniji kompromis - ako se gleda ušteda.
.
opet kažem - mojih 5 centi - i ODLIČAN RAD sa tvoje strane.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...