Miki, evo par slika mislim da nema potrebe dalje bilo sta meriti, stvarno mi je mucno razlemljavati pistolj lemilicom a drugu lemilicu nemam, a nemoguce je da povezem sa ovako kratkim zicama i u isto vreme dodjem do gejta na tako malenim smd komponentama. Jasno se vidi da zcd nije dobar i sada mi je i jasno zasto fazni zasek nije funkcionisao i zasto su pregorevali oni silni mosfetovi, nema potrebe dalje meriti bilo sta ovo jednostavno nije dobar sklop i dobro je da funkcionise na 12V i da koliko toliko lemilica izuzetno dobro radi na 12V, nema potrebe da se vise ganjam oko ove lemilice dok radi radi, drugi put treba gledati drugacije odraditi celokupni koncept. I naucio sam da se nikad ne treba pouzdati u informacije sa interneta, https://www.bristolwatch.com/ele2/zcnew.htm
Ne znam koliko je grafikon tacan, merio sam uporedo. Sta mu znaci ovih -472mV , dali to znaci da graf nije dobar a da je na uporednom merenju u trenutku kada je zcd 4.96V na drugom kanalu -472mV, onda i nije toliko lose? To mu je ofset na AC vidim sad. Ali mi nije jasan graf zasto onda krive nisu podudarne sa -472mV nego je bukvalno na sredini zcd high pulsa gde po grafu ispada da je na pola od ac pika stanje high zcd-a, malo sumnjam u ovaj osciloskop da ipak vise vuce na igracku nego na realni osciloskop i da mu nije bas za verovati? Mada za zajednicku gnd tacku za oba kanala sam izabrao earth i vrlo je moguce da je iz razloga sto je udaljen gnd od earth na h11l1 citavih 330 ohm pa je vrlo moguce da iz tog razloga ne moze da se podudarno vidi tacan tajming zcd-a ?
Edit
Nisam kalibrisao drugi kanal, moram to uraditi pa ponovo izmeriti!
Edit:
Kalibrisao sam , nema bitne razlike, mea: na drugom kanalu prikazuje nekih -500mV
Ne znam koliko je grafikon tacan, merio sam uporedo. Sta mu znaci ovih -472mV , dali to znaci da graf nije dobar a da je na uporednom merenju u trenutku kada je zcd 4.96V na drugom kanalu -472mV, onda i nije toliko lose? To mu je ofset na AC vidim sad. Ali mi nije jasan graf zasto onda krive nisu podudarne sa -472mV nego je bukvalno na sredini zcd high pulsa gde po grafu ispada da je na pola od ac pika stanje high zcd-a, malo sumnjam u ovaj osciloskop da ipak vise vuce na igracku nego na realni osciloskop i da mu nije bas za verovati? Mada za zajednicku gnd tacku za oba kanala sam izabrao earth i vrlo je moguce da je iz razloga sto je udaljen gnd od earth na h11l1 citavih 330 ohm pa je vrlo moguce da iz tog razloga ne moze da se podudarno vidi tacan tajming zcd-a ?
Edit
Nisam kalibrisao drugi kanal, moram to uraditi pa ponovo izmeriti!
Edit:
Kalibrisao sam , nema bitne razlike, mea: na drugom kanalu prikazuje nekih -500mV