03-05-2023, 11:27 AM
(03-05-2023, 09:45 AM)Zvu Wrote: Jesmo pričali i sve ima smisla ali u kontekstu zemlje iz koje se posmatra.
Za klimu u Srbiji i toliki broj hladnih dana, grejanje cele temeljne ploče sa tolikom temperaturnom inertnošću može ali nije optimalno. U mom slučaju je predviđeno na pod preko temelja da ide hidroizolacija, 10cm XPS, folija, cevi za podno grejanje i košuljica debljine od 50-70mm. Spolja po projektu imam 10cm EPS ali ja ne bih išao ispod 12cm (ako ne stavim i deblje).
Glede toplotnih pumpi, to je za prvo vreme naučna fantastika za mene. U nekoj budućnosti možda ali je Nibe preskup za moj džep, pogotovo kad gledam da se što pre dislociram iz podstanarskog života.
I tu ću ići na gasni kotao, pa ako nekad budem bio u finansijskoj prilici da povećavam efikasnost sistema, onda pređem na toplotne pumpe.
Mislio sam da ti, po obicaju pisem na Viber, kontam bolje tu na na forumu mozda je jos nekom interesantno.
Ovdje je temeljna ploca 10 cm, umjesto tih 10 cm ti ces grijati kosuljicu od 5-7 cm, skoro pa isto. Osim sto tad ne bi trebao kosuljicu.
Zasto XPS, a ne dosta jeftiniji EPS, ispod kosuljice?
Koliko kosta gasni kotao?
Nibe je top klasa, ali ima varijanti i alternativnih rjesenja. Tu smo da te poguramo.
Moja toplotna pumpa ( Nibe ) je od 3.Decembra do danas potrosila 1356 kWh. To je za grijanje cijele kuce + topla voda 24/7.