12-28-2022, 10:54 PM
(12-28-2022, 09:04 PM)mikikg Wrote: @ddaniel Hehe, teško može da se napravi ZCD i fazna kontrola sa X86 a ni ARM64 nebi bolje prosao dok se tu tera neki standardan OS.
Tek sa nekim RTOS bi moglo nesto da se uradi i to je onako kljakavo, teško može da se poredi sa klasicnim 8bit i 32bit MCU koji to radi u realnom vremenu bez problema sa HW interaptima i tajmerima.
Sve mi jasno ali moje poredjenje je islo na to da je potrosio rom na neportebne stvari kao sto je font, zato sam i predlozio ono sta sam napisao, a ne da sa onim radi faznu kontrolu.
Za ovo sto on radi nema potrebe cak ni zcd da radi na nivou softvera vec je mogao lepo da uzme MOC3041 koji je zero crossing drajver za triak i posle njega jedan triac i zavrsi posao. Za kontrolu lemilice je prilicno nebitno raditi na nivou poluperiode (10mS) , a jos manje raditi fazni zasek. Sasvim bi bilo dovoljno paliti i gasiti u intervalima 50-100mS i da ga sa softverske strane ne dotice da li ce zbog zerocross zakasniti 1 ili 10ms kod aktivacije, ako me razumete.
U krajnjem slucaju ako je bas insistirao na mosfetu kao izvrsnom elementu moglo je da ide i sa DC naponom i da ga softverski secka na koliko hoce, ali opet ne sa onim VOM drajverom vec sa adekvatnim.
Ono gde sam se ja bio iskljucio iz dalje price oko ovoga je bio momenat kada nije moglo da se Savanu objasni da pomenuti VOM drajver ima veliki unutrasnji otpor tj. gotovo nikakvu struju drajva i da kao onakav nije ni najmanje predvidjen za bilo kakvo upravljanje mosfetom na onom nivou kakav on hoce.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside