(12-10-2022, 06:41 PM)branko tod Wrote: Dragane, mislim da nisi u pravu. Struja kroz R7 je uvek ista
i zbir je struja kroz R2 i 3. Cim jedna struja raste druga druga
opada, znaci izvor konstantne struje.
(12-10-2022, 03:19 PM)Dragan100 Wrote: Branko,
servo opamp OUT radi {DC+AC} smicanje potenciala kod spoja R2 i R3, da bi zodovoljili konstantni pad napona na R7.
Izlaz servoa ima vrlo nisku impedancu, zapravo neki "VirtualGND", tako, da su R2 i R3 kao na GND (po impedanci).
{Struja kroz R7 je uvek ista} = {da bi zadovoljili konstantni pad napona na R7}, tu se slažemo!
{izvor konstantne struje} -//- {servo opamp OUT kao variabilan naponski izvor/ponor niske impedance}, e tu se ne slažemo!
U nekom od prijašnjih postova dao sam sim.oscilograme napona na R7=Vcss(AC), INdiff i izlaza servoa(AC),
gdje se vidi to smicanje napona na izlazu iz servoa = naponsko variabilan izvor/ponor
(u oscilogramu je samo AC komponenta, DC je negdje na +850mVDC),
da bi error amp = servo održao konstantni pad napona na R7 = struja kroz R7 uvek ista,
šta se i vidi u oscilogramu, to jest imamo samo mali Vccs residuo AC nekih 20uVpeak sa ulazom INdiff od 100mVpeak.
Taj residuo je to manji, što boljih osobina je error amp.
R2 i R3 nisu sami, tu su i R4 na GND i R1 na Pre OUT (gdje imamo i pojačan signal), Rg=beskonačan u našem primeru,
Struje kroz R4 i R1 nisu podjednake, izlazni signal je na +6dB, tako da servo naponsko kompenzira tu te razlike struja na R3 i R2,
kako bi imali rezultantu konstantan pad napona na R7, tako ga i vidi error amp, posledično tu konstantnu struju na R7.
Branko, ne kažem da ti nisi u pravu, nego samo kako ja vidim tu panoramu iz mog gledišta/vidikovca!
:-)
LP
Dragan
Dragan