Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja
Da konsolidujemo ovu izuzetno korisnu razmenu mišljenja.
Moja neobjašnjiva greška u vezi kondenzatora C3 će me pratiti neko vreme Blush .
Za utehu, ima u jednom romanu Jane Austin izvesni Mr. Bennet koji posle jedne svoje greške kaže: "I'm utterly ashamed. But don't despair, it'll pass. Much sooner than it should" Big Grin .

Ja sam odlučio da testiram ovaj sklop pošto je Wurcer napisao da se radi o in-ampu sa ekstremno niskim šumom, a pošto je in-ampu svejedno da li je ulaz SE ilii diferencijalni ukazala se šansa za takoreći idealni in-amp (Wurcer: " This circuit actually does better at low gains than any commercial in-amp I know")
Zato sam sve vreme testirao SE ulaz direktno iz Viktorovog oscilatora jer nisam hteo da u igru ubacujem SE/Diff konvertor i njegov šum.

Slično iznenađenje sam doživeo i sa SE/Diff konvertorom na bazi potpuno diferencijalnog pojačavača (49724 i sl.), ali na izlazu: pojedinačni izlazi imaju drastično viši THD nego dieferencijalni signal (dominantan drugi harmonik).
To znači da pojedinačni izlazni signali sami za sebe nisu simetrični.

Sada znamo da ova šema ima zaista ima neuporedivo niži šum nego bilo koji in-amp na tržištu, kao i THD koji je uporediv sa INA849, ali samo u dif. modu.
Neću moći da je upotrebim za ulaz separatora izobličenja (izlazni signal DUT-a, koji može biti SE ili diferencijalni), ali imam dobru šansu da mi ona zameni INA849 jer na taj ulaz dolazi diferencijani signal (SE iz oscilatora i SE iz DUT-a).
Šteta za ovo prvo, ali (između ostalog) vidim ovaj sklop kao odličan diferencijalni ulazni stepen za gramofonske zvučnice - posle njega treba još jedan stepen sa RIAA kompenzacijom i eventualno izlazni pojačavač.

Dakle, pravićemo pločicu, u prvoj fazi samo kao prototip za detaljna ispitivanja.

U prilogu je poređenje četiri varijante sklopa gde je variran servo op-amp (s leva na desno, OPA627, 177, TL071CP i OPA134), OPA1611 kao CM stepen, izl. napon 2Vrms.
Wurcer je napisao da izbor tog op-ampa nije kritičan, ali ako se želi vrhunski rezultat, onda to ne stoji.
Da bi se eliminisali harmonici A/D konvertora (Cosmos) merenje je izvršeno pomoću elim. filtera (opterećuje izlaz iz OPA1611 sa 11k) i Gronerovog LNA, pa je drugi harmonik 50dB niže od prikazanog, treći 54dB, a ostali 60.
Rang lista po THD je OPA134, OPA627 i TL071CP dele drugo mesto Exclamation , a na kraju je OPA177 s ubedljivo najvišim THD.
Napraviću test i sa OPA192/197 kada ih budem imao, ali mi ovi rezultati govore da BJT op-ampovi verovatno nisu prvi izbor za ovaj sklop (Dragan je već negde pomenuo da to treba da budu oni sa FET ulazom). Na pamet mi pada OPA1641 (trenutno ga nemam), ali sam i sa OPA134 veoma zadovoljan.
Treba imati u vidu i da ovi rezultati sadrže još i šum i THD SE/Dif konvertora.

Merio sam i pri izl. naponu od 4Vrms, ali ću to prikazati drugom prilikom.

Još jednom puno hvala Draganu i Branku - mislim da smo svi po nešto korisno naučili.
Reply

Messages In This Thread
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 02-12-2021, 11:54 AM
RE: Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 12-07-2022, 01:06 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 15 Guest(s)