Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
Ok, nije problem, stavimo to sve po strani i da se vratimo mi malo na konkretnu temu i da pričamo ozbiljno oko čega se vrtimo a to je regulator temperature za lemilicu.

Pogledaj jedan bitan detalj ovde, STRUJA 0.205A, odnosi se na struju grejanja ili hladjenja Peltier-ovog elementa, kada je plava boja onda hladi a kada je crvena onda greje, trenutno tu hladi sa svega 200mA i to je neka prosečna struja za održavanje temperature cele te komore.

Napravljene su mehaničke prepravke na izmenjivaču sa Peltier i drastično pobolšali njegovo iskrišćenje i postavili u optimalnu COP zonu (Coeficient Of Perfomanse) tako da nam treba vrlo malo struje/energije da održavamo tu temperaturu jer se inače cela laboratorija zbog tih potreba klimatizuje isto na 20*C.

Prethodno rešenje je bilo loše projektovano i Peltier je radio sa 5-6A (sklono pregorevanju, i pregoreo par puta), spoljna strana bila VRELA a unutra komore kao održava 20*C a ustvari u laboratoriji je već 20*C!??
Neko je potpuno promašio temu tog sklopa jer ako treba unutra da se održava 20*C a spolja oko 20*C treba vrlo malo energije da se to ujednači.

Peltier element je neka vrsta termo pumpe, prebacuju toplotu sa jedne na drugu stranu zavisno od polariteta i jačine struje, postoji tačna zavistnost kako rade i gde su najefikasniji i kada se to ispoštuje onda to radi i sa 200mA kako treba!

[Image: attachment.php?aid=38750]

Interesantan detalj ako nisi znao sa Peltier-ovim elementom je ta da je on fizički napravljen od mnogo malih termo-parova (par-stotina ili hiljada zavisno od površine) koju su svi vezani na red električno i imaju početak i kraj dok su fizički u prostoru rasporedjeni izmedju dve keramičke pločice i spomenuti efekat termo-parova je u toj konstrukciji samo multipliciran, istovremeno radi i kao termo-pumpa i termo-naponski-generator.

Postoje razne konstrukcije sa Peltier elementima, meni je na primer najfascinatnija konstrukcija za dugoročno napajanje elektronike (50+ godina) u satelitima za dubok svemir gde se takav element postavi u "sendič" izmedju dve "konstatne temperature", jedna strana se izloži u SVEMIR-VAKUM a sa druge strane malo "ušuškano sa termičkom izolacijom" se postavi parče nekog radioaktivnog izotopa sa dugim vremenom polu-raspada koji tokom "raspada" generiše toplotu koja je za tolimo malo veća neko što je apsolutna nula u vakumu i na osnu te tempraturne razlike generiše napon/energiju za napajanje elektronike!

[Image: attachment.php?aid=38760]

Da se vratimo na temu posle pisanja o efikasnom "baratanju ili transferu" temperature tamo/vamo i da se vratimo mi malo na lemilicu.

Prvo, sine mnogo je 180W grejač za lemilicu, ne treba ti toliko, ne žuriš ti to toliko nigde da ti treba toliki grejač, mislim daj bože da imas toliko posla i da toliko koristiš lemilici da ti postane to toliko kritično da "ne možeš da postigneš" ali u realnosti mislim da nije baš tako i da je ciljanje te snage bespotrebno.

U tom smislu ne treba projektovati za 180W, ni ispravljač da bude te snage jer treba da se razmišlja i o najgorim uslovima i scenarijima, na primer da ti iz bilo kog razloga ostalo uključeno grejanje lemilice, može iz X razloga to da se desi, zabagovao SW, upala prljavstina na PCB, oksidirao neki kontakt, odpala SMD komponenta zbog lošeg bezolovnog kalaja, dakle stvarno svašta može da bude uzrok i tad ako ne upališ kuću i samo ti crkne grejač da budeš srećan!

Predlog je da se projektuje za 90W sa istim grejačima, to je sigurnije, tako će da grejači budu pod manjim opterećenjem i da duže traju, manje napajanje i tu dolazimo do možda najbitnijeg dela sa kojim to aman napon da se tera grejač, AC ili DC?

Macola TVRDI da nije problem pokretanje sa DC naponom i da nema nikakav bitan razlod da se to mora pokreće sa AC.
Ja nemam argumente da osporim tu tvrdnju, ako neko ima argumente evo neka popriča sa Macolom!

U tom smislu do daljnjeg dok se ne ospori tvrdnja da je AC bolji od DC, predlažem da se držimo DC napajnja za grejač ali naravno sa par malih trikova o kojima možemo nakdno da diskutujemo!

Attached Files Thumbnail(s)

Reply

Messages In This Thread
RE: Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop - by mikikg - 11-12-2022, 06:39 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)