Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
(11-10-2022, 06:05 PM)savan Wrote: Korak posmatram po stepenu celzijusa! U cemu je problem?
Pa problem je sto posmatras lose tj. netacno je to kako posmatras i to pokusavam da ti objasnim, ali se ne das Smile

(11-10-2022, 06:05 PM)savan Wrote: PIC ima rezoluciju 10bit na A/D, koliki je korak na 5V ??
Koliko je 10bit u decimalnom obliku?? Zar nije 1023 ?
Kada se podeli 5V na 1023 = ??mV
Nebitan je napon napajanja vec je bitno u registriju koju naponsku referencu od mogucih izaberes ( u picu).
Rekoh ti 1024mV je dostupna i korak je 1mV sa tom referencom.

(11-10-2022, 06:05 PM)savan Wrote: Edit:
I da je je 1mV ako se interna referenca pic-a podesi na 1024mV ni to nije zagarantovanih 1mV jer efektivnih bitova od tih 10bita je osam do devet. Sad pogledaj ovu cinjenicu
ADS1115, uzecu efektivnih (cak i 15bitova) zagarantovanih 14bitova = 5 / 16383 = 305uV A/D korak zagarantovan. Sta dobijamo sa picovim efektivnih 8 do 9 bitova?

Pic ima efektivno 10bita, a ti posmatraj sto se mene tice kao da ima 8-9, ja tu ne mogu nista.
Stvar sam ti bio maximalno uprostio, PIC je sposoban da meri 1mV, toliko mu je korak. Sa onim AD8495 imas naponsko pojacanje sa termopara i imas promenu napona iz njega od tacno 5mV po celzijusu. Za 0.2celzijusa iz AD8495 ces imati 1mV promenu, shvati da tom kolu nije korak 5mV, i posmatraj ga kao analogno pojacalo jer to i jeste (sem ako ja nesto nisam pobrkao, a ne bi trebalo).
Shodno tome imas korak citanja jednak 0.2C , e sad ako uzmes u obzir cinjenicu da mozes da imas gresku +/-1digit to je greska od +/-0.2C sto je u celoj prici totalno irelevantna greska. Za potrebe regulacije temperature lemilice, a i maltene bilo cega u tom rangu 250-350c imaces sasvim dovoljnu rezoluciju, i tacnost mozda cak i 1stepen celzijusa (makar tesko objasnicu dole zasto), ako se cela naprava lepo kalibrise sa onim kako sam objasnio. I ponovicu ti jos samo jednom jer kapiram da me nisi shvatio za ozbiljno, kada je potrebno da izvucemo jos koji bit vise sa AD iako hardverski nemamo, veoma uspesna je metoda oversamplinga pogotovu kada nismo preterano vremenski zavisni. Za oversampling je neophodno da imamo izvor shuma, a to uvek imamo sa uredjajima koji se napajaju iz gradske mreze, pogotovu ako jos ima neki smps onda nema problema. Uostalom oversampling nisam izmislio ja, niti neko tamo tek tako, nego je to metoda koja se uspesno koristi i sa kojom mozes da izvuces veoma precizno merenje i sa tih "bednih" 10bita kako ih ti posmatras.

https://www.analog.com/en/technical-arti...pling.html
https://www.silabs.com/documents/public/.../an118.pdf

Kako god okrenes i obrnes, shodno cinjenici da je to lemilica, da nemas temp stabilisane kleme i jos x razloga, onda greska u AD8495 koja je neminovna, nemoj da ocekujes da mozes da imas spravu koja ce biti tacnija od nekih 1.5% tj. +/-4C (onako odokativno) na temperaturama 250-350C , pa i da uzmes neki 20bitni ADC to ti nista nece pomoci, gresku imas pa imas i pre ADC. To sto ce iz pica da dobijes 280.5c , a iz ads1115 ces sa 16bita dobiti 280.467C je totalno nebitno jer ti sa tih 16bita ne dobijas preciznost merenja temperature vec samo lazni osecaj da je to ultra precizno tj, sitan korak, a tacnost je vec pre toga narusena. Eto to je najplasticnije sto mogu da ti objasnim, iako sam rekao da necu dalje da ucestvujem u temi .
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply

Messages In This Thread
RE: Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mokroskop - by ddanijel - 11-10-2022, 09:51 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 9 Guest(s)