(11-04-2022, 10:00 PM)savan Wrote: Ali cekaj, ulaz u AD je diff visoke impedanse, zar nije tu vec dovoljno odvojen ovaj 24V AC? Post 36. Znam da funkcionise sve na jednom gnd kao na velikoj ploci, ali sam hteo da to malo popravim da ne bude tako direktno na digital groundu sve skupa nego da to pomerim malo na drugi nivo. Mozes li da obrazlozis zasto ne valja ovo sa pgnd sto sam dodao, sta tu nije u redu?
Da bi onaj R4 1M imao smisla mora da bude spojen prema gnd tj. prema pinu3 -VS (AD8495), a ti si spojio prema PGND koji je prakticno lebdeci i moze da ima i pozitivni potencijal i negativni u odnosu na tvoj gnd i samim tim nece raditi ono zasta je predvidjem, za slucaj da dodje do prekida optopara (post 36). To sto su ulazi visoke impendanse ne znaci da ti te ulaze smes da povezes na neki termopar koji je u odnosu na gnd tog kola 300v ili 1000v pomeren, vec smes da ides max -0.2v u odnosu na -Vs i -1.6V u odnosu na +Vs tj. prostim recima u odnosu na digitalni gnd na koje ti je povezan -Vs tog kola smes ulaze diff ampa da imas na potencijalu -0.2v do +3.4v , a ti posto si preko 1M ulaz spojio na PGND ne mozes znati koliko se sam PGND tj , uzemljenje biti naponski pomereno u odnosu na gnd sa 5v napajanja i samim tim rizikujes da spalis AD8495. Eto to je najprostije sto mogu da objasnim zasto to nije u redu.
(11-04-2022, 10:00 PM)savan Wrote: Video si VOM na 220V na velikom pcb, kako mislis da bi to moglo bez njega jednostavnije da se uradi? Znaci ipak sam ga stavio sa namerom da galvanski fully odvojim taj deo za grejac na duvaljci. Znam da nije dobra velika pcb, ali ajde daj bar nek mi neko obrazlozi sta to nije u redu na ovoj mini pcb gde je dodat pgnd, znaci vrtimo 3 stranice a pitanje je bilo jednostavno.
Ne mislim da bi bez optokaplera moglo jednostavnije da se uradi niti sam to napisao, pogresno si razumeo.
Rekao sam da namera da galvanski odvojis je mozda bila ok kao zamisao ali da zapravo posto ne mozes da odvojis galvanski nesto sto je u samoj limilici spojeno ti upotrebom ovog VOM1271 zapravo iako nisi postigao zeljeni cilj si postigao lakse upravljanje sa ona 2 mosfeta jer sa digitalne strane ne razmisljas o tome kako da ih drajvujes i onaj vom je idealno resenje u tom smislu. Ne znam samo, nisam analizirao karakteristike pomenutog kola da li je dovoljno brzo i ima dovoljno energije da mozes da precizno aktiviras i deaktiviras mosfetove na nivou jedne poluperiode/periode, videh samo da mu je izlazna struja izuzetno mala pa zato rekoh nisam siguran da li moze na tom nivou da se upravlja ?
(11-04-2022, 10:27 PM)mikikg Wrote: Ovde ima malo problema sa ovim termo parom koji je tako vezan, ovde mora kontra-sinhrono da se vrši uzorkovanje sa A/D i senzora tj kada ne radi grejač onda može da se meri temperatura!
U suprotnom da ostane tako i da radi grejac dobićeš netačno očitavanje temperature zbog pada napona na kablovima koji su relativno mali ali unosi veliku grešku jer se inače sa termoparovima barata naponima reda 10-20mV i generalno to nikako ne valja.
To sam mu i ja isto napisao, post37 , ali ja ne vidim problem sa fizickom vezom, svakako je posle na nivou softvera da kada nije aktivan grejac radi uzorkovanje.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside