Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop
Da ne otvaram temu gde joj nije mesto, hteo bih da pitam jel neko zainteresovan da zajedno napravimo uredjaj iz naslova? Ja sam tu vec 70% odradio, nisam jos uvek ugradio duvaljku ali sam pcb napravio i na njemu postoji vec predvidjeno mesto i za duvaljku. Raspberry pi je glavno komandujuci, preko touch ekrana imam u funkciji: jbc lemilicu, led svetlo, mikroskop. Otvorio sam temu jer hocu da preselim svu ovu skalameriju na nesto, to nesto bi bilo: jedna ravna ploca koja bi bila dimenzija 300x300mm koja ce na sebi da ima stezaljku za pcb, ploca da se pomera napred, nazad, levo, desno, znaci neki maleni mehanizam koji bi vi mogli da predlozite! Moglo bi nesto slicno kao za cnc samo na rucne komande, da je dovoljno pljostato tako da ergonomski ploca ne bude visoko od stola. Onda jedan visinski sklop na koji montiramo mikroskop, raspberry pi i kameru, visina bi bila tolika tako da mikroskop ima dobar fokus tj na njegovom najmanjem uvelicanju recimo da socivo bude na nekoj visini recimo 300mm, i da moze da se spusta gore dole, kao neki cevni klizac sa stezacem za fiksiranje. Klizac sam zamislio naj jednostavniji moguci, dve kockaste cevke u + da moze cevka na cevki da se rotira, jedna cevka bi bila pricvrscenja za ovo dole podnozje a druga cevka bi bila sa ovim klizacem i stezaljkom na zeljeni polozaj ili na zeljenu visinu. Znaci ta + racva bi mogla da se podize i spusta preko prve cevke dok je druga fiksirana a u isto vreme da moze da se napravi nagib na lebo ili na desno tako da mikroskop recimo bude pod nekim uglom na levo ili na desno kada se rade neke radnje gde je potrebno iz ugla slika. Onda led svetlo, trebale bi dve led lampe koje imaju ono crevo pregibno u svim pravcima. Toliko sto se tice zamisli. Okacicu jedan dan shemu kako to radi kod mene a kasnije ako nekoga zanima i sam programski kod za rpi koji pokrece taj pcb sklop. Okacio sam i video kako izgledaju ti delovi sto funkcionisu i kako izgleda na brzinu sklepano postolje gde se patim sa losim svetlom, bez stezajlke za pcb, na maloj povrsini, itd, znaci hocu da napavim pravu stvar da bude funkcioalno, prakticno, ergonomsko, jeftino. Video

https://www.youtube.com/watch?v=7ZL5ZhLg3Zw

Ja cu to malo i nacrtati kako zamisljam da to izgleda pa kome se svidja i ko je zainteresovan da spojimo moje i vase ideje i napravimo nesto jeftino a korisno bilo bi mi bas drago!
Reply

Messages In This Thread
Diy duvaljka, jbc lemilica, led svetlo, mikroskop - by savan - 10-16-2022, 09:15 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)