01-25-2022, 03:16 PM
SIPI SHUNT PSU
Posto je PCB za FlatBT gotov, red je da se skocka i mali SHUNT PSU za odlican preamp, pa sam poceo da simuliram i rasporedjujem raspored za PCB kako bi PCB bio cim manjih dimenzija.
Pa imam par pitanja u svrhu unapredjenja SIPI SHUNT PSU:
- C11(220uF) i C12(220uF) dali moze da se izostave sa sheme a da se ne naruce performanse sklopa? Dakle sa C9(2200uF) i C10(2200uF) bih isao direkt na C14 i C13 (100nF) na SIPI SHUNT, a iyostankom C11 i C12 bih PCB smanjio sa 112mm na 100mm.
- sklop za filtraciju ulaznog sklopa sam stavio RCCC jer sa RCRC se dobije oko -20dB vece potiskivanje smetnji PSRR koje su vec odlicne, pa dali da se ide na RCRC ili RCLC u svrhu boljih performansi, jer u simulaciji vidim mali dobitak naspram RCCC.
- SIPI SHUNT je zamisljen za potrosace 50mA i 24VDC out i zato su na layoutu stavljena dva Fisher SK 129 visine 25,4 termickog otpora 7.8K/W koje kada je maximalna disipacija na sva cetri BJT u TO126 kucistu temperatura hladnjaka 60C, u normalnom rezimu je 48C kada je potrosnja 50mA i izlazni napon 24VDC...ako ima ko prijedlog manjih dimenzija hladnjak a malo K/W moze slobodno napisati model hladnjaka ili staviti link pa se on upotrijebi.
- CCS Limiter sam postavio na 70mA jer sklopovi SHUNTA trose 16mA i 50mA za potrosac ima dakle sam SHUNT jos 4mA strujne zalihe...nekvi stavljaju 30mA strujne zalihe, ja sam stavio 20mA...dakle 20mA + 50mA = 70mA CCS.
- PSRR, Zout, Output Noise vrhunski, ali ima poprilicno duuug starup napajanje, pa dali ima ideja ili rjesenje da se taj startup dovede na brzi? Mozda 1N4148 i zener dioda?
- Za Zout ako pogledamo najlosiji rezultat 54,23mOhm x 50mA kolika je potrosnja preampa dobijemo da napon pod opterecenjem padne 2,72mV sto je vrhusnki Zout. Dakle samo treba ohladiti izlazne TO126 i napon je stabilan.