Koristim "čist" Lineage 17.1 (A10), sa custom kernelom, bez ijednog Google servisa i Google app. Fon je potpuno funkcionalan. Telefon je rootovan (mogu zamrznuti neke servise, obrisati ih, obrisati sistemske app) i koristim bloker za neželjeni sadržaj (AdAway). Ne koristim "društvene mreže". Aplikacije za chat i "tako to" su neminovne, ali su očišćene od servisa koji šalju podatke. Da li sam potpuno zaštićen? Sumnjam
. Nema maks protekcije. Desktop procesori i sam SoC phona su projektovani za transfer našeg blama
. Ima puno sadržaja o ovoj temi. Interesantno je istaći, da Google svakom novom verzijom Androida akcentuje sigurnost podataka i privatnost, a korisnik svakom novom verzijm Andoida sve manje zna šta radi i sistem i app, te sve manje i manje ima "nekog" upliva u okruženje. Recimo, Lineage 16.1 je imao mogućnost da se jako detaljno podese aplikacije - njihovo ponašanje, pristup hardveru i softveru telefona... Toga u ovoj verziji ima na kašičicu, 18.1 je još oskudniji... Svakako im dajem mnogo manje informacija od prosečnog korisnika ( YES - YES - YES - YES - OK... Gde si Mirka, šta ima novo, evo i mene...), ali i dalje znam da maznu po nešto.