09-15-2021, 12:43 AM
(09-14-2021, 03:09 PM)ddanijel Wrote:(09-14-2021, 10:04 AM)elektropionir Wrote: Mislim da vecina informacija ovdje uglavnom pokazuje da solarni paneli imaju problem jeftine struje u Srbiji i Bosni. Medjutim u zapadnoj evropi situacija je mnogo povoljnija za solarne panele.
Ja i supruga trosimo vise od 1500e godisnje na struju (oko 300tinjak kwh/mjesecno) i ko zna koliko jos na grijanje, nemamo velikih potrosaca osim bojlera i ves masine. Takodjer nemamo posebno veliki stan.
Sistem koji proizvodi godisnje projecno 2kW tokom 6 sati osuncanosti dnevno bi bio vise nego dovoljan da zadovolji sve nase potrebe. Ovakav sistem bi se isplatio za svega 2-3 godine rada, i bio relativno jeftin za ugradnju.
Napravi analizu i matematiku pa da vidimo na koji nacin bi se isplatilo za 2-3 godine, posto je meni to neverovatno ali bih rado cuo argumente potkrepljene cinjenicama i prostom matematikom.
Cena kilowata ni u evropi nije velika, problem su ostali troskovi koji su prisutni u racunu i koje automatski imas cim imas i elektro prikljucak.
Ne postoji opcija da se otkacis sa elektrodistributivne mreze jer bi to znacilo da si potpuno zavistan od solarnih panela i u tom slucaju bi morao da investiras u akumulatore i u tom slucaju dolazis u zonu koja nikad nije isplativa i ovo ti pricam sa iskustvom iz prve ruke jer imam drugara koji od 2012-te godine zivi u sumi. Izvor struje su mu paneli 300W i hidrogenerator na potoku od 100W i 12v 300Ah u akumulatorima i znam za ovih 9 godina kakve je sve muke prosao i koliko puta su akumulatori do sad menjani. U toj prici ne postoji nikakva matematika isplativosti, ali on ne zeli da dovuce struju sebi (iako moze) ali to je vec duga prica zasto se odlucio na takav potez. Da ne pricam kada dodje januar gde najcesce zaledi potok i ceo sistem, a sunca u tom periodu gotovo da nema.
Znaci da sumiram najkrace sto moze, da bi ti izbegao akumulatore morao bi da budes nakacen na elektromrezu i viskove da vracas nazad toj mrezi, tj. uslovno receno da im prodajes visak svoje struje, zapravo da koristis preko noci ono sto si imao viska preko dana. Na ovaj nacin nisi oslobodjen placanja raznih gluposti u racunu koji taj tvoj racun i zapravo i cine tako velikim. Da ne bih pisao bez argumenata evo trenutnog stanja oko cene struje u EU:
https://strom-report.de/electricity-prices-europe/
Kao sto se vidi najskuplja je Nemacka sa cenom 30centi po kw, ali na nivou Evrope srednja cena je 21cent/kw . Kada bi sistem mogao da se isplati za 3 godine kao sto si pomenuo ne bi zemlje evrope davale subvencije 50% na opremu, a informacije kazu da i sa tim subvencijama period otplate je u najoptimisticnijem proracunu 10godina.
To sto ja volim da diskutujem iz pozicije neznanja me ne sprijecava da imam misljenje o stvarima.
OK, salu na stranu.. Struja je poprilicno skupa u Minhenu gdje ja zivim. Ne mogu sada da trazim racune po mraku, ali vidim na stranici gradske elektrodistribucije da procjena kostanja 3500kwh kosta oko 1200e. Mi placamo malo vise ali moguce da i trosimo malo vise.
Znam da je godisnja cijena 1500eura i da je cijena struje rasla znacajno zadnjih nekoliko godina. I rasti ce jos vise porastom prodaje elektricnih automobila.
Moja pretpostavka je da prosjecno imamo 6 sati sunca dnevno i da instalacija daje 2kw tokom tih sati svaki dan u godini, to izadje na 4380kwh proizvedenih.
Koliki sistem treba instalirati da se ovo postigne? 3,4,10kw nazivne snage? Nemam pojma! Nemam solarne panele.
Mozda neko sa iskustvom moze na ovo da odgovori.
Po informacijama koje je napisao Millan nekoliko postova prije 10kwh je priblizno 10k eura.
Ukoliko je pocetni kapital 4500eura ili 3 godisnja raucna, mozemo 2000 Eura potrositi na 2kw panele a ostatak od 2500 eura na elektroniku, dozvole, montazu jer i to kosta, ipak ne vjerujem da su 2-4kw inverteri tako skupi.
Uglavnom, citao sam prije par godina da se ljudi i u Njemackoj zale na jako niske feed in tarife, ali i pored toga jako mnogo kuca ima panele na krovu. Cak i ukoliko je break even za 7-8 godina ljudi investiraju znajuci da paneli mogu da funkcionisu 20tak godina i da ce struja samo da poskupljuje.