(09-14-2021, 10:04 AM)elektropionir Wrote: Mislim da vecina informacija ovdje uglavnom pokazuje da solarni paneli imaju problem jeftine struje u Srbiji i Bosni. Medjutim u zapadnoj evropi situacija je mnogo povoljnija za solarne panele.
Ja i supruga trosimo vise od 1500e godisnje na struju (oko 300tinjak kwh/mjesecno) i ko zna koliko jos na grijanje, nemamo velikih potrosaca osim bojlera i ves masine. Takodjer nemamo posebno veliki stan.
Sistem koji proizvodi godisnje projecno 2kW tokom 6 sati osuncanosti dnevno bi bio vise nego dovoljan da zadovolji sve nase potrebe. Ovakav sistem bi se isplatio za svega 2-3 godine rada, i bio relativno jeftin za ugradnju.
Imati jeftinu struju nije problem, čak je i poželjno. Problem u Srbiji je što solarnu struju koju obični građani proizvedu prodaju EPS-u za nekih 9-10 dinara, a ako ih proizvedu "povlašćeni proizvođači" onda oni dobijaju 25 dinara po kWh (tzv. fid-in tarifa, koja je dotirana od svih građana-potrošača električne energije)...
Sa druge strane, ako vi trošite 1500€ za nekih 3500kWh godišnje, to je cena od 43 eurocenta po kWh. Mislim da ni u Danskoj nije toliko velika cena kWh? U svakom slučaju, pri ceni struje većoj od 30 eurocenti, sigurno bi se isplatilo dobijati struju putem solarnih panela i po toj ceni je prodavati elektro-distribuciji, jer je cena solarnih instalacija ista i kod tebe i kod nas. U stvari, sigurno je kod vas i jeftinije, jer tvoja država sigurno daje ozbiljne olakšice za takvu investiciju...