(09-10-2021, 07:24 PM)branko tod Wrote: Da razjasnim moju malu diverziju. Danijele, napisao si : "Sto se bazena tice leti nije nista cudno da
COP bude i 1:8 sa toplotnom pumpom jer kod tih sistema cesto vazduh bude topliji od potrebne
temperature vode"
Ispada da vodu hladis pa sam zato i ubacio pingvina da se brcka u bazenu. Za COP 1:8 mogu samo
da kazem da je neverovatno impozantan. Ja nisam cuo za tako veliki COP.
Pitanje i razmisljanje ti je sasvim na mestu. Bazen mi je kako rekoh na severnoj strani, zaklonjen kucom, i vec u avgustu imamo problem da je osuncan tek od 13-17h , samim tim ne moze prirodnim putem da se dovoljno ugreje, a noci su prilicno hladne (cesto i ispod 20c). Samim tim vodu ne hladim nego uvek grejem, cak i u avgustu. Sto se COP-a tice evo konkretne matematike koja potvrdjuje opisano, iako znam da zvuci nerealno , ali nije !
Voda u bazenu bude ujutru oko 25c, a temp vazduha 30 i vise stepeni. U tom rezimu sa 1300w ulozenog imam nesto preko 10kw generisane toplote na izlazu i to je sigurno tako jer imam prirast temperature od 1C na sat, a kolicina vode u bazenu 9.5kubika.
Evo kalkulatora:
https://bloglocation.com/art/water-heati...ergy-power
Scenario u julu/avgustu je bio takav da prepodne , najcesce od 10-13h toplotna pumpa odradi svoje i digne sa 25 na 28c , iskljuci se i onda popodne kada sunce krene iznad bazena voda se dogreje na potrebnih 30c prirodnim putem.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside