(09-09-2021, 10:13 AM)Millan Wrote: Vidite, ja sam pre par godina računao da mi je čak i DIY varijanta neisplativa, a pri ovim uslovima (daj Bože da ih ja nisam dobro shvatio) nikako se ne isplati. Dok god i ja ne dobijem ponudu kao povlašćeni proizvođač. A možda ni tad...
Sa trenutnom cenom struje bilo kakva prica o solarnim panelima za proizvodnju struje je u najmanju ruku smesna. Matematika je tu prilicno jasna kao sto si i sam lepo uvideo. Nekad je bila cena panela 1w/1euro , danas je to oko 3x jeftinije. Pod pretpostavkom da montiramo 3000w panela na krovu mozemo racunati u letnjem periodu najvise 30kw struje u 24h, a u zimskom periodu znatno znatno manje. Cak iskustva koje imam iz prve ruke kazu da su jul i avgust problem sa previsokom temperaturom koja smanjuje snagu iz panela i do 30%, ali da ne skrecem temu, o tome mozemo drugi put. Pretpostavicemo da smo kupili panele na KP po ceni 3w/1e sto ce reci za pomenutih 3000w smo potrosili 1000e. Invertor koji se kaci na elektrodistribuciju je jos oko 800e za pomenutu snagu, cena sa KP, znaci bez racuna i slicno. Cena struje koju racunam je 8dinara po kilowatu ( mene na 2 brojila mesecno kosta toliko kada podelimo ukupnu sumu sa brojem ukupnih kw). Tu je jos konstrukcija na krovu za montazu svega toga za koju nemam podatak koliko moze kostati ali u nekoj diy varijanti sigurno bar 500e materijala. Znaci dnevno dobijemo 30kw x 8 dinara =240dinara, da zaokruzimo imamo generisano 2eura na dan. Godisnje od 365dana mozemo da racunamo na max 300 dana sunca ali zbog ugla u toku kasne jeseni, zime i ranog proleca od pomenutih 30kw dnevno tesko da mozemo da dobacimo 30% od toga. Tesko je sad izvuci preciznu matematiku ali pomenuti sistem koji bi mesecno leti dao 60eura u zimskom periodu nece dati vise od 20e mesecno. Bicu slobodan da zaokruzim na oko 350e za godinu dana da ce dati pomenuti sistem, i to je bas onako optimisticna prognoza. Ulozeno 2300e cemo u teoriji vratiti za 6.5 godina, pod uslovom da grad i neka oluja ne osteti panele, ili grom ne spali grid invertor. Ovo je sve sa cenama na KP , a ono zvanicno da bi se dobilo natrag 50% cenim da ce kostati ne 2300e nego 3-4x skuplje, pa i sa vracenih 50% ce biti preskupo.
Info iz Italije gde vec godinama je ovo aktuelno i njihova matematika kaze da se ulozeno isplati za oko 15godina (edit: sa drzavnom subvencijom ) , a posle je cist profit
U medjuvremenu jos ne znam nikoga tamo da je dosao u tu profitnu zonu, a vec su krenuli masovno da menjaju panele i stavljaju novije sa vecom efikasnoscu, a kod nas na KP se pojavljuje gomila tih da kazemo starih, koje dovlace od "preko" koje su poceli da rashoduju.
Dodao bih samo jos da sa ovom cenom struje i toplotnom pumpom pogotovu ako se ima bafer kao ti sto imas diskutabilna je isplativost i solarnih panela za grejanje vode jer i oni kostaju. Vise se isplati investirati u veci akumulator toplote (baffer) tako da se moze toplotnom pumpom nadrukati dovoljno energije nocu po jeftinoj struji.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside