(04-19-2021, 09:28 AM)ronovar Wrote: Upravo mi stigao WANPTEK SMPS PSU 0-60V / 0-5A...fino radi ali mi nije jasna uloga gnd konektora...podesim napon na 5VDC i current limit na 1A...i stavim pipaljke DMMa na + i GND i ocitavam bezveze brojke tipa 0-150mV...kada stavim pipaljke na Plus i Minus PSU-a ocitavam 5VDC-a..pa me zanima zasto nije kao kod psu pojacala kad stavim pipkalice izmedju plus i gnd i gnd i minus da ocitavas +5V i -5V?
Koliko sam shvatio ovaj GND je samo masa sa uzemljenjem na konektoru u uticnici 230V?
Hoce li to biti dobro za testiranje pojacala za prvo ukljucenje? Npr. Podesim +56VDC -56VDC i spojim te plus na plus a minus na minus plocici pojacala..a GND sa PSU-a spojim na GND plocice pojacala?
Napajanje galvanski izlovano, znaci izlaz+ i izlaz- na napajanju nemaju nikakve veze sa GND konektorom. Taj GND konektor je povezan sa GND u uticnici i napajanje pliva u odnosu na njega, zato ti i pokazuje neki sumanuti napon.
Jedina veza napajanja sa tim GND konektorom je vrv preko nekog kondenzatora i to je to.
P.S. izvini @progster pisali smo u isto vreme. 🙂