Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja
Evo i rezultata pri ulaznom naponu od 2,6V u DUT.

Sada je drugi harmonik na svom mestu, a treći je nešto slabiji nego u prethodnim merenjima (prilog 1). Ovaj i rezultat iz prethodnog posta su dobijeni bez primene LNA i nisu potpuno pouzdani jer je A/D konverzija urađena na dnu dinamičkog opsega A/D konvertora.
U drugom prilogu su rezultati dobijeni pri primeni LNA. Harmonici su sada lepo izdignuti iznad praga šuma pa se vide i detalji. Odnos drugog i trećeg harmonika je sada isti kao u prethodnim merenjima.
Posebno je od značaja što vidimo i "suknjicu" spektralnih komponenata jer nam ona govori o kratkoročnoj stabilnosti oscilatora (jitter). Jasno je da ICL8038 ne može biti pouzdana baza za pobudu jer njegov sinus zavisi od tri potenciometra među kojima postoji interakcija, pa iako sam ugradio kondenzatore C0G, frekvencija signala i dalje "podrhtava".
Na spektru iz drugog priloga nema detaljne analize harmonika, a razlog je što je REW kao referencu bira najjaču spektralnu liniju. U konkretnom slučaju to je upravo frekvencija SMPS-a na 21315Hz Huh .
Bolja varijanta za jeftin izvor signala su DDS generatori, kao napr.
https://chinese-electronics-products-tes...ested.html
Pošto se kod njih signal generiše digitalno, "jitter" uopšte neće biti vidljiv.

@ronovar:
Raspon freakvencija u kome će biti moguća kvalitetna merenja THD i IMD zavisi od linearnosti INA u separatoru. Kod AD8429 smo već videli da THD rezultata raste s frekvencijom i da taj rast odgovara podacima iz DS, tako da na 20kHz ne očekujem rezultat bolji od nekih -115dBc (nisam kod kuće, pa nisam u stanju da tačno izračunam).

Ako uzmemo INA849, možemo po DS očekivati THD od oko -130dBc na 20kHz. Taj test predstoji (treba da naručim pločicu i čip) i nadam se da ću biti u stanju da barem verifikujem podatak iz DS-a na 15kHz (moj ADC ide samo do 96kHz).

Ako bismo želeli da idemo dalje po frekvenciji i nivou THD, onda se mora praviti diskretan INA. Jedna mogućnost je INA od tri kompozitna op-ampa po konceptu Groner/Polak, ali je uspeh neizvestan. Taj op-amp sam do sada proverio samo u invertujućem modu i tu je odlično radio, ali već neinvertujući jedinični bafer mi je oscilovao na prototipskoj pločici.

Po mom mišljenju, za najveći deo potreba u DIY sektoru biće dovoljan separator do nekih 20kHz - već i tada A/D konvertor od 192kHz može da prikaže samo 4 harmonika.

Pozdrav

Reply

Messages In This Thread
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 02-12-2021, 11:54 AM
RE: Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 04-08-2021, 06:53 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 12 Guest(s)