Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako meriti mikroAmp/nanoAmp potrošnju
(03-22-2021, 11:34 AM)gorankg Wrote: Datasheet za SIM800L kaže da je Iavg za Voice Call oko 200mA. Kod mene su rezultati nešto niži verovatno zbog toga što nije bilo javljanja.

Mogu oni da napisu sta hoce, potrosnja zavisi na prvom mestu od nivoa signala bazne stanice kod tebe i kako ona tebe prima. Shodno tome ukoliko si blizu bazne stanice sim800 emituje sa minimalnom snagom, dok ako si dalje moze da ide i sa punom snagom. Druga bitna stvar je band na kome si zakacen jer na nizem 900MHz bandu moze da emituje sa 2W , dok na visljem 1800MHz sa 1W. Od svih tih stvari izuzetno zavisi potrosnja i samim tim average moze da se razlikuje nekoliko puta tako da nema neke preterane koristi od tog podatka ako uredjaj bude montiran sa slabom pokrivenoscu signalom jer ce potrosnja biti nekoliko puta veca nego kod tebe gde verovatno imas dobar signal.
Ono sto je bitno i najvaznije u celoj prici je standby/sleep mode u kome modul i dalje normalno moze da prima sms, pozive itd , a trosi smesno malo.
Moj primerak koji sam testirao trosi 0.8mA i povremene ima pikove sa visokom potrosnjom kada se periodicno javi mrezi da je i dalje konektovan.
Ono na sta treba obratiti paznju kod pisanja softvera je da mcu mora periodicno da proverava i forsirano salje ponovo modul u sleep. Ja sam za test imao uradjeno da modul i mcu posle 30sec odu u sleep ali neki od eventa spolja preko gsm je znao da probudi sim800 i da ostane van sleep i umesto da trosi 0.8 nadjem ga da trosi 20mA konstantno. Sve u svemu malo sam se igrao da bih ustanovio tacno koji je sled dogadjaja koji uspe da ga probudi, a da on na "ring" pinu ne generise event koji bi probudio i mcu, to mi je ostalo nejasno, a izuzetno retko se desavalo, tipa 1 u par dana.
Ako se dobro projektuje sa jednom LiIon 18650 od 3000mAh moze glatko da gura 30 dana sa slanjem nekoliko sms svakog dana.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply

Messages In This Thread
RE: Kako meriti mikroAmp/nanoAmp potrošnju - by ddanijel - 03-23-2021, 09:58 AM
RE: Android OTG Voltmeter - by branko tod - 04-07-2019, 09:13 PM
RE: Android OTG Voltmeter - by npejcic - 04-07-2019, 09:30 PM
RE: Android OTG Voltmeter - by branko tod - 04-07-2019, 09:39 PM
RE: Android OTG Voltmeter - by npejcic - 04-07-2019, 09:47 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)