Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja
Pošto mi relejni atenuator daje slabljenje od 0 do 32dB, a Bato MM ima pojačanje od 26dB, ukazala se prilika da proverim rezultat dobijen pomoću Viktorovog oscilatora, eliminacionog filtera i LNA:
https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...#pid112382
Da podsetim, pri snazi od 5W dobijen je THD od -90,1dBc.
Pored toga, radi se i o testu sistema s relejnim atenuatorom pri velikom pojačanju DUT-a.

Sada sam za pobudu koristio izlaz iz DAC-a u MOTU interfejsu, što je pri upotrebi REW veoma ugodno rešenje - željeni pobudni napon se unese u panel "Generator" i isti aktivira.
Pri snazi od 5W dobio sam rezultat od -88,6dBc, tj. za 1,5dB slabiji od onog dobijenog klasičnim metodom. U spektru se vidi da dominantni harmonik ima vrednost od -55,6dBFS, ali kada se u obzir uzmu još četiri faktora(atenuacija u BP preampu, pojačanje LNA, pojačanje u Bato MM i odnos FS i izl. napona iz Bato MM), dobija se navedena vrednost. Taj proračun sam uradio ručno, ali ću te fakore kasnije uključiti u kalibraciju.

Razlika THD nije velika i leži unutar očekivane tačnosti mernog metoda.
Meni je ovde od primarnog značaja činjenica da je relejni atenuator položio ispit i na pojačavaču snage.
U poređenju sa BP preampom, u ovom slučaju za kompenzaciju faze nije bio dovoljan kapacitet ruskog trimera (75pF), već sam morao da dodam i jedan fiksni kondenzator od 47pF.
Razlog za to je uži propusni opseg kod Bato MM u odnosu na BP preamp.

U međuvremenu sam detaljno proučio INA849 i mogu da kažem da on predstavlja bolje rešenje od AD8429. Prema tome, biće još jedan prototip, tim pre što su pločice za novi relejni atenuator već na putu.

Pozdrav
Reply

Messages In This Thread
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 02-12-2021, 11:54 AM
RE: Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 03-13-2021, 07:47 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)