Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja
Dragane, hvala na trudu i aktivnom interesovanju!

Ja trenutno koristim INA s pojačanjem od 0dB da ne bih podizao njegov THD i pojačavao šum. Iza njega je LNA čiji je prag šuma niži i čiji THD do sada nisam primećivao u rezultatu: poređenjem dva LNA (Gronerov i Wurcer-ov) vidi se razlika samo u pragu šuma (0,39 prema 1nV/rtHz).
Dodatna kompenzacija na ulazu pobudnog signala je dobra rezerva, mada je efekat drugog reda: ako na tom ulazu imam T-adapter, onda mi DUT i INA imaju isti signal, a kabel prema DUT-u je obuhvaćen kompenzacijom ovog poslednjeg.
U svakom slučaju, to su finese koje će doći na red kada završim testiranje osnovne konfiguracije, a tu mi je trenutno najveći zastoj zbog ulaznog atenuatora. Videli smo već šta potenciometri komercijalnog kvaliteta (ne)mogu, a nisam siguran ni da bi skuplji modeli bili ubedljivo bolji. Zato radim na relejnom atenuatoru sa 16 koraka od po 2dB, što bi u principu trebalo da bude dovoljno. Na zgodnom mestu u tom atenuatoru će se naći i trimer od par stotina oma i 20-tak obrtaja (za fino podešavanje nule).

Drago mi je što sada mogu da predstavim i rezultate merenja THD BP preampa, koristeći (naš) forumski signal generator kao izvor.

Prvi prilog sadrži spektar oscilatora na oko 1kHz i izl. naponu od 2,6V, pri kome su urađena i prethodna merenja. Rešio sam da izlemim i pločicu iz GB jer su dosadašnja merenja rađena s prototipskom pločicom, koja sada sadrži previše improvizacija.
Na novoj pločici se trenutno nalazi samo oscilator sa 4562 i generator četvrtki.
U spektru dominiraju drugi i treći harmonik na -118 i -101dBFS, što daje THD od oko -104dBc (izlazni nivo od 2,6V). Neparni harmonici između -120 i -130dBFS potiču od generatora četvrtki i ne radujem se što ih vidim, ali su na tom nivou beznačajni.
Međutim, interesantno je prisustvo egzaktnih harmonika nekog signala od 1kHz (oscilator daje 1009Hz, v. gornji levi ugao), koji su takođe beznačajnog nivoa, ali mi je njihovo poreklo zagonetno.

Na drugom prilogu je spektar BP preampa pri pojačanju od 6dB (izl. napon 5,2V), na kome se vide samo drugi i treći harmonik, i to na istom nivou kao i pri merenju THD BP preampa pomoću Viktorovog oscilatora. Sve ostale spektralne komponente pobudnog signala su pri nulovanju mernog mosta potisnute na nivo praga šuma (spektralne linije na 7, 16 i 20kHz su spoljašnje smetnje). Izmereni THD ima vrednost od -131dBFS, odn. -125dBc (harmonikama se dodaje -60dB pojačanja LNA i oduzima nivo ulaznog signala od -6dBFS).

Ovim putem je sinusni generator sa sijalicom postao merni instrument Cool .
Međutim, važnije od toga je mogućnost kvalitetnog merenja izobličenja koristeći izlazni signal iz audio kartice - ako kompenzacija DUT-a ne varira s frekvencijom, onda je moguće i kontinualno merenje THD u zavisnosti od frekvencije, sve do kraja frekv. opsega DUT-a, odn. generatora u audio interfejsu.
To će biti neki sledeći test - mislim da REW ima tu mogućnost.

Pozdrav
Reply

Messages In This Thread
Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 02-12-2021, 11:54 AM
RE: Jung/Wurcer pojačavač izobličenja - by Braca - 03-01-2021, 04:21 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)