02-27-2021, 10:01 AM
(This post was last modified: 02-27-2021, 02:02 PM by Dragan100.
Edit Reason: dodatni text + kalkulacije, Tina file ne ide! IDE!
)
Imao sam nepredvidljive obaveze, tako da nisam mogao prije postaviti predlog pasivnog poništavanja osnovne freq po W&J THD metodi separacije.
Upotrebio sam TI INA849 i njihov Spice model, pojačanje INA =10V/V ili 20dB,
Za DUT uzeo sam LME49710 (što je sasvim nebitno, jer nemaju opampovi THD spice direktive,
pogotovo što nisu interno gradjeni diskretno, nego je spice model pravljen po modulima za PSRR, SR, Vos, .... posamično!)
Ali za usporedbu THDja šta pokazuje DUT out i W&J THD separator Error out, sasvim nam odgovara.
Jer sada ne merimo THD DUTa, nego gledamo dali se nam apsolutni rezultati DUT out THD i Error AMP out THD poklapaju,
i da nam je metoda OK!
:-)
DUT ima pojačanje 10V/V ili 20dB, a attenuator imamo onda 1/Ao = 1/10V/V ili -20dB,
kojeg dodatno onda utrimujemo za što veče potiskivanje osnovne freq.
LNA je tu VCVS (VoltageControledVoltageSource) sa 60dB pojačanja (jasno ovaj nema nikakvu distorziju).
Linear Network attenuator je po W&J THD shemi na jedan INA ulaz,
a dodao sam na drugi ulaz INA dodatno impedantno prilagadjanje samih ulaza,
Zatrebamo na tom drugom ulazu i nešto kašnjenja (Group delay), lakše tako utrimujemo i poništavamo osnovnu freq.
U shemi su detalji:
-THD DUT izlaza po TinaTI, 7,8E-05 ili 0,000078% (-122dBc), Out 1Vpeak, 963Hz, sa cca 2K load
-izlaz Error amp-a pokazuje skoro potpuno potiskivanje osnovne freq,
zapazimo "isplivanje" II. i III. i viših harmonika, IV. i drugi parni harmonici se donekle poništavaju...itd
Amplituda "harmonika" - errora je:
-cca 2* 0,67mVpeak
-cca 4* 0,1mVpeak
-drugi ispod 0,1mVpeak ili zanemarivi
ostali se sabiru i oduzimaju, ali nam je suma amplituda harmonika (ovih vidnih po oscilogramu)
SUM= sqrt{II.^2+III.^2+....+N^2},
netrebamo sad izvlačiti svaki harmonik (`ramonike razvlačiti :-) ), nego možemo gledati samo "isplivane" amplituda greške
zapravo radimo : koren preko suma kvadrata svig "grba" - amplituda u jednoj periodi (po periodama se kasnije ponavljaju)
=sqrt{2*0,6mVpeak^2+4*0,1mVpeak^2}=i imamo odokativno 0,76mV,
što nam daje cca_THD = 20log {0,76mVpeak/1Vpeak} = -62,5dB
a pošto smo jih sa LNA pojačali za +60dB, imamo sada okvirni THD DUTa za toliko niži,
od oko -122,5dBc, što sasvim odgovara 0,000075%
![[Image: attachment.php?aid=35333]](https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=35333)
Zakačio bi i TinaTI file ali po novom nemogu!!!
Išao je....moja greška!
Upotrebio sam TI INA849 i njihov Spice model, pojačanje INA =10V/V ili 20dB,
Za DUT uzeo sam LME49710 (što je sasvim nebitno, jer nemaju opampovi THD spice direktive,
pogotovo što nisu interno gradjeni diskretno, nego je spice model pravljen po modulima za PSRR, SR, Vos, .... posamično!)
Ali za usporedbu THDja šta pokazuje DUT out i W&J THD separator Error out, sasvim nam odgovara.
Jer sada ne merimo THD DUTa, nego gledamo dali se nam apsolutni rezultati DUT out THD i Error AMP out THD poklapaju,
i da nam je metoda OK!
DUT ima pojačanje 10V/V ili 20dB, a attenuator imamo onda 1/Ao = 1/10V/V ili -20dB,
kojeg dodatno onda utrimujemo za što veče potiskivanje osnovne freq.
LNA je tu VCVS (VoltageControledVoltageSource) sa 60dB pojačanja (jasno ovaj nema nikakvu distorziju).
Linear Network attenuator je po W&J THD shemi na jedan INA ulaz,
a dodao sam na drugi ulaz INA dodatno impedantno prilagadjanje samih ulaza,
Zatrebamo na tom drugom ulazu i nešto kašnjenja (Group delay), lakše tako utrimujemo i poništavamo osnovnu freq.
U shemi su detalji:
-THD DUT izlaza po TinaTI, 7,8E-05 ili 0,000078% (-122dBc), Out 1Vpeak, 963Hz, sa cca 2K load
-izlaz Error amp-a pokazuje skoro potpuno potiskivanje osnovne freq,
zapazimo "isplivanje" II. i III. i viših harmonika, IV. i drugi parni harmonici se donekle poništavaju...itd
Amplituda "harmonika" - errora je:
-cca 2* 0,67mVpeak
-cca 4* 0,1mVpeak
-drugi ispod 0,1mVpeak ili zanemarivi
ostali se sabiru i oduzimaju, ali nam je suma amplituda harmonika (ovih vidnih po oscilogramu)
SUM= sqrt{II.^2+III.^2+....+N^2},
netrebamo sad izvlačiti svaki harmonik (`ramonike razvlačiti :-) ), nego možemo gledati samo "isplivane" amplituda greške
zapravo radimo : koren preko suma kvadrata svig "grba" - amplituda u jednoj periodi (po periodama se kasnije ponavljaju)
=sqrt{2*0,6mVpeak^2+4*0,1mVpeak^2}=i imamo odokativno 0,76mV,
što nam daje cca_THD = 20log {0,76mVpeak/1Vpeak} = -62,5dB
a pošto smo jih sa LNA pojačali za +60dB, imamo sada okvirni THD DUTa za toliko niži,
od oko -122,5dBc, što sasvim odgovara 0,000075%
Zakačio bi i TinaTI file ali po novom nemogu!!!
Išao je....moja greška!
LP
Dragan
Dragan