01-29-2021, 06:34 PM
(This post was last modified: 01-29-2021, 06:49 PM by Dackotronic.)
(01-29-2021, 12:59 PM)branko tod Wrote: Prvo ću da zamenim komad koaksijalca koji ima dva nastavka.
Nema lokalne stanice, ali ima predajnik mobilnog na 100 metara.
Menjaj koax!!! slicne probleme su imali moji roditelji u njihovj kuci .
Imaju onaj digitalni tv tuner i nekad je radio ok a nekad samo zamrzne sliku i izbaci da kao nema signala ...
I naravno kad se desi problem odmah zovu mene da iim resim ...
Prvo sam mislio da nevalja onaj antenski konektor jer se klatio levo desno ... resim da promenim njega i vidim da njihov ant koaks ima neku paucinu za sirm tj daj boze da ono ima 10 licni .
Resim da menjam i njega a setim se da u jednoj kutiji imam gomilu koje kakvih koaksijalaca od ranije , i tamo nadjem rg59c/u 12metara .
Mislim da sam taj kabl bezuspesno upotrebljavao za wifi internet ranije pa mi to odatle .
Taj crni rg59c/u je znatno bolje odradjen kabl od onih standardnih belih kaksijalaca .
Provucem im taj rg59 povezem sa njihovom loga3 antenom dole sa d tunerom i evo problema vise nema nema vise zamrzavanja slike i slicno .
Druga stvar koja mi se desila jesenas .
Pozove me cale i kaze da nesto nije u redu sa instalacijom u jednoj pomocnoj zgradi , tacnije stali .
Kaze svetli led sijalica a iskljuceno svetlo !!!
Odem pogledam kad stvarno , kad pritisnem prekidac led sijalica svetli punim sjajom a kada iskljucim ona se ne ugasi nego svetli upola slabije onako "skilji"
Donesem unimer glinericu ... utvrdim da se naravno standardno prekidacem prekida faza a nula ide direktno do sijalice ... klasika .
Uglavnom utvrdim da je sve ispravno a led sijalica i dalje onako zagonetno skilji tj upola svetli .
Padne mi napamet da je unutar same sijalice onaj mali kao iinverter , pa mozda zadrzava napon u elektrolitu i onda ova na to svetli .
Sto bi fakticki znacilo da ukoliko odsrafim tu led sijalicu iz grla , ona bi trebala da tako blago skilji i u mojoj ruci ... fora Tesla
Medjutim odsrafim sijalicu iz grla i ona se nacisto ugasi a kad je zasrafim ponovo ona opet blago svetli
To je trajalo nekih 30tak min i onda se led sijalica nacisto ugasila ... nakon cega je sve radilo normalno tj kada pritisnem prekidac ona normalno svetli punim sjajom a kada ugasim prekidacem ugasi se i led sijalica skroz bez da famozno skilji .
Pojma nemam sta je to bilo niti imam objasnjenje za fenomen
230v do te stale ide nekih 40m dvozilnim pvc kablom razvuceno kroz vazduh , a sam objekat ima svoje uzemljenje na koje su povezani sukoi i 2 elektro motora jedan od mlina drugi od pumpe za vodu koji naravno u to vreme kada se to desavalo , bili su iskljuceni .
E jedino mi na pamet padaju tih 40m razvucenog dvozilnog kabla , dali su se taj kabl ponasao kao kakva antena pa indukovao nesto ? na sta je ona led sijalica svetlela neko vreme .
Boga pitaj ...