09-28-2020, 11:11 PM
(This post was last modified: 09-28-2020, 11:18 PM by branko tod.)
(09-28-2020, 10:12 PM)ddanijel Wrote: Radni vek led direktno i najvise zavisi od temperature spoja. To je prvo i osnovno, a onda ide kvalitet izrade u zavisnosti od proizvodjaca itd. Sto se difuzora tice ne verujem da je upotrebljiv u UV spektru, ali mozda i gresim. Znam (posto ih koristim za bazen) da UV lampu za filtriranje vode pakuju u posebnu cevku izradjenu od kvarcnog stakla koja kao takva propusta uv spektar. Doduse njen spektar je znatno nizi i ide u uv-c, dok ove pomenute led su u visljem uv-a spektru pa mozda i progura kroz difuzor ali sigurno oslabljeno.
@Branko tod
Sto se tice par stotina plocica, malo je matematika losa, radi se o par hiljada plocica ako racunamo po plocici 1 minut. Sa druge strane u tom rezimu radni vek je mozda i neogranicen jer za to vreme led ne uspeju posteno ni da se zagreju, a rekosmo da je to glavni i jedini problem.
Meni su diode radile na 1/4 radne struje, na 5 mA. Znači, na 15 mW, ništa. I opet su
otputovale, što znači bofl. Difuzor može da se lako testira da li radi posao tako što se
poveže nekoliko UV dioda na napajanje, uzme novčanica od 500 evra i osvetli diodama.
Onda se gurne između difuzor i vidi prigušenje. Da znate da može samo sa 500 e

Doduše može i sa dve predajne dode, ali da se jedna koristi kao prijemna.
Skoro sam popravljao diodne NDT UV ručne lampe. Straota kako svetle, 5 dioda svaka
po 0,6A. Pocrkali draveri, neka mala smd govanca bez ikakvog hladnjaka sa malim smd
8 pina kolom, a gura 10W.
Što se tiča računa, namerno sam smanjio za nulu, radi dramatike.
U svakom slučaju diode imam, pa ako je neko zainteresovan neka kaže ...