Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Materijali štetni po zdravlje u stambenim objektima
U principu takve objekte sa AC šindrom treba izbegavati, ne zbog toga što je po tebe i ukućane nešto mnogo opasno, koliko vidim nije joj ništa površinski sloj cementa je netaknut, i natopljena je nekom smolom za bojenje i zaštitu, nego doneće propis jednog dana da se to mora ukloniti pa će da košta papreno. Krovne talasaste ploče, one nisu tako kvalitetetne, moguće je da ima abrazije površine, ali to su stvarno male količine i ako je otpao koji mm za 50god, ne bih ja brinuo, osim finansijski jer će da košta debelo novi krov. Jedino što vidim kao opasno za uklanjanje, to je španski zid, to zaobiđi ako ne znaš šta je unutra. Inače premazan farbom, bezopasan je. Mislim da je previše dramatizovano, osim za izolacije od azbesta koji je slobodan da leti okolo. Pričao sam sa čovekom koji je radio u fabrici AC ploča i cevi 30god. Imali su par slučajeva teških oboljenje pluća i kancera, ali ti ljudi su bili takođe i pušači. U tom procesu, na početku,  deo gde je azbest u prirodnom stanju je izolovan  u posebnom delu sa filterima, a filteri su takođe i u ostatku postrojenja, maske su obavezne svuda ne samo zbog azbesta već više zbog cementne prašine. Kad se azbest pokvasi i pomeša sa vodom i cementom, gotovo je. Umesto tog najopasnijeg plavog azbesta koji ima oštre iglice, koriste se odavno staklena vlakna. Opasno je na kraju, gde je mašinska obrada krajeva cevi i spojnica, odnosno na stovarištu gde se radi sa suvim pločama, tu ima prašine, ali ne previše jer se cevi mokre obrađuju, izvađene iz bazena sa vodom u kom borave nedeljama radi sazrevanja. I ploče se isto vade mokre i slažu na stovarište. Realna opasnost postoji za radnike koji uklanjaju azbestne proizvode zato što to stalno rade pa su puno izloženi prašini. Ako ipak kupiš stan sa španskim zidom, prvo to ukloni pa si miran, a i meni te razne zidne kerefeke nisu ništa lepše od čiste glatke površine zida.
Reply

Messages In This Thread
RE: Materijali štetni po zdravlje u stambenim objektima - by NIXIE - 08-12-2020, 12:45 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 36 Guest(s)