08-06-2020, 08:32 PM
(08-06-2020, 05:16 PM)Khadgar2007 Wrote: Imam jedno pitanjce. Da li postoje nekakva urezna svrdla ali da počnu raditi navoj u plitkim rupama do možda 6-7mm dubine a poželjno je i nešto pliće pliće. Ona standardna 3-dijelna imaju dosta velik početni dio koji ne radi navoj. Pitam zato jer kod nekih manjih hladnjaka koji nemaju toliko "mesa" treba izbušiti plitku rupu i urezati navoj za šaraf. Naravno možemo seljački skroz na skroz ali ako je hladnjak vanjski dio kutije onda se vidi ta rupa u hladnjaku.
Može proći i druga ideja a to je da se izbuši rupa kroz hladnjak i onda sa vanjske strane ide glava šarafa tako da se ipak ne vidi rupa sa navojem,a iznutra se element prišarafi sa maticom.
Uzmes na primer ureznicu M6 i navijes maticu M6 na nju skoro do samog dna ureznice da bi mogao da skratis brusilicom prvih nekoliko milimetara posle toga blago obrusis vrh ureznice pod uglom od 45stepeni ali samo kolko da zabrusi ostre ivice od secenja , posle toga odvijes maticu da predje preko tog secenog dela i ispravi eventualna ostecenja, ovo uglavnom mozes da koristis za aluminijum ali ja sam cak koristio i za metal (gvozdje) kad se radi o ll ili lll ureznici , prilikom urezivanja navoja u aluminijumu obavezno koristiti neko sredstvo za podmazivanje redja ulja ili mozda bolje i euro dizel, (jeste malo cipavo ali ti govorim iz prakticnog iskustva vise puta sam to radio pogotovo ako pukne vrh ureznice nema bacanja ).