06-09-2020, 10:20 AM
(06-09-2020, 08:18 AM)prasimix Wrote: Jednu stvar nisam bio u prilici napraviti dok sam bio u labu, a koja bi itekako mogla imati za posljedicu opisani problem, a to je odvajanje GND i PE na MCU modulu.
Hm, mislim da moraš obavezno odvojiti PE od GND. To može biti uzrok tvojih problema.
Dodaću ovde još jedno moje iskustvo od pre par dana.
Testirali smo novu verziju uređaja sa malim MeanWell napajanjima tipa PSC-35A-C. Uređaj u sebi sadrži GSM komunikaciju. Dosta problema je bilo sa MeanWell-om usled interferencije sa GSM emisijom signala iz antene. Neverovatno koliko je osetljiv, u stanju je da se čak "zaglavi" da nema na izlazu uopšte napona dok se ne isključi sa mrežnog napajanja pa ponovo uključi.
Indukcija se javljala sa strane gde je MeanWell izlaz preko kabla koji je vodio napajanje sa njega na uređaj. Kabl je bio blizu anteni. Ne bi ovo bilo tako čudno, da u prethodnoj reviziji uređaja umesto MeanWell-a je bilo klasično napajanje sa trafo-grec-elko, pa ovaj problem nismo naslutili unapred.
Saglasan sam da je inženjerska praksa da se ništa od provodnika ne postavlja oko GSM antene, ali me je baš iznenadila činjenica da je toliko osetljiv.