05-28-2020, 11:13 PM
(05-28-2020, 09:11 PM)Jevrem Wrote: Gimba nije prljanje teme, samo obican razgovor. Mene komentari suprotni mom misljenju nisu naljutili, samo kazem da za moj hobi do 20kHz, Th je mnogo bolje resenje. i sam sam razmisljao da ako bih napravio neki vrhunski proizvod, pokusao bih posle da ga smestim na smd jer ce kinez da mi ga polemi za mizeriju i nece bas lako da se kopira. Ali isto tako znam da sa Khadas tone board nisam bas imao mnogo mogucnosti da popravim zvuk. I samo zamena onih par kondova u napajanju je bio ozbiljan poduhvat bez odgovarajuce opreme a da o operacionim ni ne pricam jer nisu ni u soic kucistu nego jos sitniji
i da, audio mi jeste subjektivno igranje. Zamislite da postoje merenja nutritivnih vrednosti namirnica i sastava i da se na osnovu toga ocenjuje kvalitet hrane a ne na osnovu ukusa. Ako se hrana ocenjuje po ukusu, zasto je nemoguce prihvatiti da se audio ocenjuje po sluhu. Ova tema je jako bolna ovde. Ja sam napravio jako mnogo mernih industrijskih uredjaja ali kada je zvuk u pitanju, moze da ima savrsena merenja ali mi je konacan sud samo moje uvo i mozak.
Jevreme, ovo za prljanje teme sam napisao zbog toga sto je tema o modernim komponentama i posvecena je tome da nove komponente sazmemo na jedno mesto. Otisli smo na stranu "sta je bolje" sto mislim da je za drugu temu. Cesto tako "uprljamo" temu i tema ode u zaborav, a ova tema je jako korisna pa ne zelim da se to desi. Inace razmena misljenja je jako kreativna stvar i nemam nista protiv toga, cak vrlo rado zelim da cujem tudje misljenje jer ovde ima mnogo vas iskusnijih od mene.
Sto se subjektivnog osecaja zvuka tice, postujem svacije misljenje, cak sam i ja negde na pola. Volim da ugodim sebi i volim da meni u glavi bude lepo i prijatno. Takodje volim i da vidim rezultate opipljive i merljive. Samo ne zelim da pricam o zvuku na temu "sta bolje zvuci" jer je to subjektivni osecaj, zato pricam "ovo mi se vise ili manje svidja".
Kada sam pomenuo da ne treba bezati od SMD komponenti, nisam mislio samo na audio oblast, vec na sve oblasti u elektronici. Jednostavno hocu reci da nas to sve ceka i da je to nasa buducnost, hteli mi to ili ne.