Ovo koliko sam ja uspeo da propratim je predvidjeno da bude na oko 600km od zemlje, sto znaci da ne moze da bude stacinarno nego ce se kretati, e sad sa druge strane planirana je mreza od 12.000 sto ce reci u svakom trenutku bi trebalo poprilican broj da nam "bude u dometu" . Moje misljenje je da ce ovu mrezu satelita da spregnu sa 5G zemaljskom mrezom nesto po principu nekadasnjeg satelitskog neta u doba dial up-a . Prostim recima telefon zbog ogranicene snage ce i dalje slati prema repetitoru na zemlji ali sasvim moguce je da ce buduca generacija telefona moci na 26GHz bez problema iz ruke da primi downstream odozgore (ako si na otvorenom) , zatim autonomna vozila i slicno. Mozda i gresim ali mi ovo lici na to, i samim tim nebitno je sto nisu u geostacionarnoj orbiti. Na ovaj nacin bi se dobilo izuzetno povecanje kapaciteta downstrima i smanjilo opterecenje zemaljskih baznih stanica.
edit:
iridium i jos neki telefonski sateliti nisu u geostacionarnoj orbiti vec puno nize.
edit:
iridium i jos neki telefonski sateliti nisu u geostacionarnoj orbiti vec puno nize.