Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simulacija SineWave Oscilatora sa LDR
Ja zamisljam generator sinusoide ovako(samo nemogu nac model za optocoupler):

- state variable oscilator (SVO) sa niskosumnom opampima (lme49710/49900)
- Sample & Hold topologija za upravljanje LDR+LED(optocoupler u nekom kucistu zajedno), jer pomocu te topologije dobija se jako mali naponski ripple za LDR i mali THD, i brzo smirivanje amplitude (reda 33ns)
- komparator i buffer koji upravlja LDR+LED(optocoupler)
- posto je LDR nelinearna komponenta tu bih stavio dva optocouplera i opamp da se linearizira LDR i time dobijamo manji THD. Taj LDR nam je u biti precizni potenciometar koji treba da bude cim bolje linearan da se bolje prati AGC i dobije brzi settling time, THD i mali naponski ripple.

O topologiji Sample & Hold imate opis na:

https://sound-au.com/project174.htm

Ovo bi po mom misljenju bio jedan opaki oscilator sinusoide koji bi se kasnije nadogradio sa schmit trigerima (za dobijanje kvadrata i to brzog upotrebom brzih cipova) i jedan cip za multiplikator frekvencije niskog THD ...sve to na analogni bcd brojac i 4kom 7seg displeja...pvc kuciste nacrtat u Fusion360 po PCB dimenzijama, i plastikom debelom unitar kucista izolirat 7seg display od pcb generatora...dodat crlc filtraciju sa denoiserom, toroid, na straznjoj strani fuse a na prvoj rotary switch potenciometre i push button za on/off generatora. Uz knobove na rotary switch bio bi to vrh.

Eto sto mislite o ideji? Ovo mi djeluje jako interesantna topologija i mislim da se mogu dobiti stvarno vrhunski rezultati.

Za simulaciju pitam zato da se vidi sto mozemo ocekivati od ove topologije, pa da se nacrta pcb, izmjeri prototip, urade korekcije na shemi i pcb i organizira group buy...jer svima nama treba jedan brzi i kvalitetan fg koji mozemo sagraditi doma i koristiti za testiranje audio pojacala.
Reply

Messages In This Thread
RE: Simulacija SineWave Oscilatora sa LDR - by ronovar - 04-04-2020, 08:39 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)