02-18-2020, 02:44 PM
Evo jedan zanimljiv screenshot, davno uradjen sa mojim I/Q ZMSDR prijemnikom, tu sam imao citavih 200kHz bandwith, mada sa 24bit A/D Audio konverterom, i je bilo Vaauuuuuuuu, pre toga smo mogli samo da slusamo jednu stanicu u jednom trenutku bez ikakvog pojma sta se na ostalim frekvencijama desava, ako si hteo drugu frekvenciju da slusas istovremeno morao si da imas specifican uredjaj koji ima fizicki unutra dupli prijemnik, pa kristali, pa filteri, krsh i lom od elektronike, ovde se vidi sve + manijacenje sa ubacenim signalom pred kraj opsega da bi video intermodulacionu distroziju jer u pitanju analogni I/Q demodulator.
RTL-SDR sa svojih 2.5MHz bandwith je 10x "širi" od ovog SDR.
LimeSDR sa 30MHz je na primer "vladar" celog HF spektra odjednom jer ima RX/TX.
Imao sam prilike da radim sa Ettus Research USRP B200 koji moze da pokriva 50MHz na nekoj od UHF/EHF frekvencija, sa tim se moze pokrenuti GSM bazna stanica sa svim pod-servisimam poput SMS, MMS i slicno, ili digitalna televizija, digitalni audio broadcast (DAB) i mnogi drugi servisi i modulacije koje postoje ili koje jos i ne postoje ali mogu da se nadograde jer se radio protokol sveo na software, tj SDR, postoji samo brz A/D i brz D/A i sve ostalo je software, tako i 5G radi, ne znam tacne detalje ali to pokriva vise od >1GHz bandwith-a ...
RTL-SDR sa svojih 2.5MHz bandwith je 10x "širi" od ovog SDR.
LimeSDR sa 30MHz je na primer "vladar" celog HF spektra odjednom jer ima RX/TX.
Imao sam prilike da radim sa Ettus Research USRP B200 koji moze da pokriva 50MHz na nekoj od UHF/EHF frekvencija, sa tim se moze pokrenuti GSM bazna stanica sa svim pod-servisimam poput SMS, MMS i slicno, ili digitalna televizija, digitalni audio broadcast (DAB) i mnogi drugi servisi i modulacije koje postoje ili koje jos i ne postoje ali mogu da se nadograde jer se radio protokol sveo na software, tj SDR, postoji samo brz A/D i brz D/A i sve ostalo je software, tako i 5G radi, ne znam tacne detalje ali to pokriva vise od >1GHz bandwith-a ...