02-14-2020, 11:05 PM
(02-14-2020, 08:46 PM)Braca Wrote: @Zare: Jugoslavija se nalazila između Scile i Haribde i nije smela da veruje nikome. Zato su se odlučili za švajcarske mašine, a kao što se sada vidi, nisu verovali ni njima.
Nisam siguran da je priča o posebnom modelu uređaja za JNA bila poznata. Sigurno je da ta tajna nije odata ni jednoj od zemalja iz Pokreta nesvrstanih, jer napr. CIA inače ne bi bila u stanju da za vreme pregovora Egipta i Izraela u Camp David-u 1978. godine sve vreme čita poruke koje su Egipćani razmenjivali sa svojim arapskim saveznicima, i da na taj način SAD iz tih pregovora izvuče maksimum za Izrael.
Pozdrav
Nisam mislio da su svi znali o uredjajima koji su korisceni. Katastrofa bi bila da su znali. Nego na to da je kod nas bilo poznato cija je "svajcarska" firma i cime se bavi. Bar ja to znam vec 15 godina. A nisam bas mnogo u toj prici. I nije ta firma bila jedina, bilo ih je jos. Sve "Svajcarske" i sve "neutralne" .
Inace, nismo mi nikada zavisili od tog sistema. Bilo je jos drugih u upotrebi za razlicite namene. Ozbiljna drzava je radila posao ozbiljno.
Mnogo je veci problem sto su posle svega toga dosli neki pametni pa npr. ukinuli sifru u nekim sluzbama gde je to nezamislivo, rasturili sve sto su mogli pa postali jos vazniji i mocniji i naravno ni za sta nisu odgovarali... E to obican narod nema pojma. Sad smo verovatno na nivou onih 120 zemalja koje se hvataju za glavu.