02-14-2020, 10:02 PM
Što se tiče Enigme, veliki posao su odradili Poljaci, koji su početkom 30-ih radili na njenom razbijanju. Predvođeni matematičarem Rejevskim, oni su uspeli da razbiju jednu od prvih verzija Enigme, iako je nikad fizički nisu imali. Nemci su nekoliko puta menjali i usavršavali kod, čak i tokom rata, čim bi posumnjali da ih je neko provalio. Jednom su Englezi našli utopljenika, nemačkog oficira sa Enigmom u torbi, brzo mašinu poslali u Blečli park, gde je iskopirana njena mehanika, a da Nemci ne bi promenili kodiranje zbog gubitka mašine, poslali su novog utopljenika sa torbom i mašinom na obale Španije (mislim da se radi o rtu Finister, gde najveći deo utopljenika i danas budu izbačeni na obalu). Španci su odmah znali o čemu se radi, jer su i oni koristili Enigmu tokom Građanskog rata, odmah su je poslali za Berlin, a "nemačkog oficira" sahranili. Berlin je bio srećan što je nađena izgubljena mašina, pa nisu promenili kod.
Inače, Poljaci su 1939 svoja dostignuća u razbijanju koda prosledili Englezima, koji na osnovu toga odlučuju da naprave ekipu u Blečli parku.
Meni je od Enigme fascinantnija američka ideja da koriste Navaho Indijance za "šifrovanje" poruka. Pošto je svega nekoliko stotina Indijanaca iz tog plemena znalo taj redak jezik, oni su jednostavno bili dodeljeni štabovima i poruke su prevodili sa engleskog na svoj jezik, direktno pričali sa svojim saplemenikom u nekom drugom štabu, koji bi tu poruku preveo na engleski. Njima ni Rejevski, a ni Tjuring ništa ne bi mogli...
Inače, Poljaci su 1939 svoja dostignuća u razbijanju koda prosledili Englezima, koji na osnovu toga odlučuju da naprave ekipu u Blečli parku.
Meni je od Enigme fascinantnija američka ideja da koriste Navaho Indijance za "šifrovanje" poruka. Pošto je svega nekoliko stotina Indijanaca iz tog plemena znalo taj redak jezik, oni su jednostavno bili dodeljeni štabovima i poruke su prevodili sa engleskog na svoj jezik, direktno pričali sa svojim saplemenikom u nekom drugom štabu, koji bi tu poruku preveo na engleski. Njima ni Rejevski, a ni Tjuring ništa ne bi mogli...