01-17-2020, 11:13 AM
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: Pratio sam šta je Viktor pisao u temi na diyaudio.com i za početak preporučujem svima koji se interesuju za izobličenja pasivnih komponenata da preuzmu rezultate njegovih merenja.
Da, bilo bi vrlo koristno pronači sva ta merenja i spojiti jih u nekakav dokument "izobličenja pasive"
i postaviti jih u adekvatnoj temi, naravno, sa zahvalama autoru.
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: Dragane, mislim da ideja upotrebe kompozitnog pojačavača u tom oscilatoru sigurno predstavlja korak ka daljem sniženju THD - već je zamena op-ampa donela Viktoru nekoliko dB poboljšanja, što znači da postoji potencijal.
Viktorovi oscilatori idu i do -160dB, ali ne svi. U stvari, svaki njegov oscilator je individualno trimovan na minimalni THD isprobavanjem aktivnih i pasivnih komponenata.
Kompozitni opamp smanjiče THD i šum oscilatora samog na minimum moguči.
THD (amplitudni pa i fazni) AGC je takodjer veliki krivac, pa ga treba što je moguče linearizovati.
Viktor upotrebljava JFET u vrlo uskom području "linearne" krive odziva R_ds u rangu 20-100R.
Što ne iči dodatno baš u linearizaciju tog odziva R_ds kanala?
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: Na primer, TI je pre nekoliko godina priznao da postoje varijacije po šumu kod LM4562, a na forumu je bilo da to važi i za one iz najnovije proizvodnje.
Da, Viktor je radio setupove i doslovce testirao primerak do primerka
koje je direktno nabavljivao kod TI store, iz različitih kontingenta proizvodnje...,
i ustanovio čak da 9 od 10 primeraka nisu imali zadovoljive performanse (po DS) po pitanju šuma.
Potvrdili su mu tu variaciju po šumu i nekoliko članova velikog foruma,
ljudi koji rade kod TI (@johnc124, @MikeHartshorne...)
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: Sama šema se nije mnogo menjala od vremena kada sam kupio moj primerak, ali je pločica par puta revidirana - aktuelna verzija se može videti ovde:
https://viccc42.wixsite.com/uld-audio
Ono što hoću da kažem je da kada se siđe na te nivoe THD, više nema "nedužnih". Svaki element mora biti individualno testiran, a zna se i da vrsta boje koju koristi PCB proizvođač nosi nekoliko dB uticaja.
...pa i boja Silkscreena, maske bakra...itd, zvuči smešno, inače istina.
Skoro pa iči u 3D gradju, lepljenjem komponenta na shild metal i povezivanjem P-to-P unapred definiranom arhitekturom postavljanja elementa, pa i uz brigu geometrije povezivanja.
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: Pored izolacije izlaza, moja ideja s kompozitnim baferom na izlazu iz oscilatora ima još jedan cilj, a to je smanjenje iznosa harmonika tako što bi bafer istovremeno bio i LP filter s kolenom na 1kHz. Pošto se radi samo o jednoj frekvenciji u propusnom opsegu filtera, mogu sebi da dozvolim da na račun valovitosti u propusnom opsegu dobijem strminu u nepropusnom (karakteristika Čebišev). Ostaje samo da se vidi koliko će biti izobličenje takvog filtera.
Svidja mi se ideja, nestrpljivo čekam rezultate! :-)
Pridobiče se sigurno u smanjenju II., i još više kod III. harmonika. Ostali viši su več sada skoro zanemarljivi.
(01-16-2020, 01:57 PM)Braca Wrote: S mojim aktuelnim mernim sklopom mogu da siđem na između -160 i -170dB, za niže će mi biti potreban novi filter jer sadašnji ima "šumofon" od 120K na putu signala .
Zavidan sam ti!!!
A mislim da nisam sam u tome!!! :-)
Dakle, biće zanimljivo...
LP
Dragan
Dragan