Nema previse veze ali im vise odgovara cesce dopunjavanje nego da se ide na potpuno praznjenje. Najoptimalniji odnos bi bio da se ne prazne ispod 20% i ne pune na preko 80% kapaciteta. U takvim uslovima se produzi vek celijama i nekoliko puta (gledano ukupan broj ciklusa). Ima toga na netu da se nadje od ljudi koji su pravili testove tog tipa. Recimo jako nepovoljni uslovi su u laptopovima koji su non stop na punjacu, jer je baterija uvek na 95-100% napunjenosti, a na duze staze im to ni malo ne odgovara jer dolazi do razgradnje celija i nepovratnog unistavanja istih, pogotovu u uslovima povisene temperature.
Recimo lenovo thinkpad T serija omogucava kroz softver da se podese limiti. U mom slucaju posto laptop koristim i kao radnu masinu u kuci (zakacen na docking i 2 externa monitora) 24h na punjacu, imam podeseno da ne puni bateriju na preko 80% dok je na dockingu. Kada odem na odmor gde znam da cu biti danima van kuce samo vratim limit na 100% i resen problem ukoliko mi treba max kapacitet.
Recimo lenovo thinkpad T serija omogucava kroz softver da se podese limiti. U mom slucaju posto laptop koristim i kao radnu masinu u kuci (zakacen na docking i 2 externa monitora) 24h na punjacu, imam podeseno da ne puni bateriju na preko 80% dok je na dockingu. Kada odem na odmor gde znam da cu biti danima van kuce samo vratim limit na 100% i resen problem ukoliko mi treba max kapacitet.