Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
build log: Lemna stanica za DSX-80, JBC tweezers i hot air
#1
Zelim da zapocnem temu gdje mogu da dokumentujem proces izrade jedne lemne stanice.

Vec dugo imam zelju za alatom za odlemljavanje. Cesto imam probleme kada zelim da skinem neki smps trafo sa plocice. Rucna pumpa jednostavno nije adekvatna, lem brzo ohladi i nema dovoljno snage. Trafo je obicno spojen na velike bakrene povrsine. Na poslu koristim weller stanicu i obje ruke  Smile . Debele sekundarne izvode (cesto debeli litz) npr moram da grijem jednom rukom sa JBC lemilicom a drugom da kupim kalaj sa DSX80. Uglavnom, ta stanica kosta oko 1200eura, i vec neko vrijeme skupljam materijal za izradu, i pripremam source kod za mikrokontroler.
Znacajan dio koda sam vec zavrsio. Najvise vremena sam potrosio praveci biblioteke za TFT display, i uskoro cu poceti da sastavljam prototip na protoboardu a onda cu naruciti PCB iz Kine.

[Image: hhdUEGI.jpg?1]

Planirao sam da za display koristim 3.5 inch TFT lcd, koji ce da pogoni jedan blue pill. Trenutno sam sve pisao na smt32F070 zato sto sam imao taj nucleo board, ali to nije problem portovati.
Vacuum cu da dobijem koristeci KNF pumpu sa 24V motorom, koju sam kupio na ebayu. Zelio sam da dodam i malu bocicu sa elektroventilom tako da u trenutku pritiska dugmeta na lemilici imam instant dostupan vakuum, ali nisam jos nasao adekvatnu bocu. Prijedlozi su dobrodosli. 
Sve ce da napaja CP10 industrijska napojna 24V/10A.


Prvi problem koji sam imao je pronalazak odgovarajucih konektora. Weller koristi 7pinske konektore, koji su blaga modifikacija amphenol T 3437-000 konektora. 


Razlika je ta da su svi pinovi kod wellera rotirani za 30 stepeni, tj. pin 1 konektora dodje direktno iznad kvadratnog utora. Pokusao sam da nadjem nacin da uparim ove konektore, medjutim morati cu zamjeniti muski konektor na kablu sa odgovarajucim amphenol-om. Nigdje nisam nasao ovaj wellerov konektor...

Dobra slucajnost je sto (sudeci po slikama, nisam 100% siguran dok ne dobijem dio) JBC pincete koriste isti konektor.

[Image: imagen_01.jpg]

Od kolege na poslu sam dobio predivan analogni mjerac vakuuma. On je radio na sistemima za transportovanje silikonskih wafer-a i koristili su ovakve pokazivace na velikim masinama.
[Image: zyycwCs.jpg]

Nakon sto elektronika proradi na protoboard-u, dizajnirati cu front panel i isprintati ga na 3d printeru dok cekam plocice. Kuciste ce vjerovatno biti metalno, a front i back panel plasticni.
Update-ovati cu projekat ovdje kako bi sluzio kao neko uputstvo onima koji zele slican uredjaj.
Reply
#2
Možeš da koristi bocu od MAP gasa, ako ti nije prevelika.

[Image: 299_31zywwstdvl._sl500_ss500_.jpg]
СЛОБОДА НАРОДУ
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)