12-02-2018, 02:23 AM
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
|
Sve i svašta
|
|
12-02-2018, 02:23 AM
12-02-2018, 02:32 AM
našao sam i ja to na netu,nego: prošli put kad sam se odjavljivao odavde bila je dovoljna odjava sa mesta stanovanja i iz Nemačke uopšte i dokaz o prestanku radnog odnosa(jul mesec). ovaj put mi traže i da im pošaljem taj E104 pa se pitam: ko meni pruža zdravstveno osiguranje u Srbiji pošto ću tamo biti nezaposlen, i gde taj papir da tražim uopšte? verovatno moram na biro za zaposlenje, pa u socijalno - ili samo u socijalno? ako im ne pošaljem taj dokument u roku od 6 meseci biću dužan da im platim svo to vreme zdravstveno osiguranje, naravno po ceni koju oni ovde odrede a to nije ni malo naivno,dapače, kad vide da mogu odrape žestoko! ljudi su plaćali i preko 1000e po mesecu zbog nekih drugih gluposti... ne bi da se vratim kao rob, pa rekoh da pitam je li neko imao iskustva ili zna nekog ko jeste pa da ima neko uputstvo kojim putem da se krene, protiv birokratije
...reci mi Bože,koje si boje kože...
12-02-2018, 03:01 AM
Pretpostavljam da je socijalno prava adresa.
A za zdravstveno kao nezaposleni verovatno preko biroa rada, pa onda imaš ovde besplatno osiguranje dok ne nađeš posao. Valjda...
12-02-2018, 02:00 PM
Njemacka sa Srbijom (kao i sa BiH) ima sklopljen ugovor o priznavanju zdravstvenog osiguranja pa trebas u PIO izvaditi potvrdu o putnickom zdravstvenom osiguranju (u BiH je besplatno i vrijedi 3 mjeseca) i to je to.
12-06-2018, 08:35 PM
Da li neko ima iskustva sa ovim PCB-om, jer ja nikako da podesim mach3 da ovo radi? PCB sam direktno priključio na LPT matične ploče, jer nemam kabla, samo skinem onaj lim sa šarafima PCB-a i priključim na matičnu.
12-07-2018, 12:54 AM
Šta te konkretno muči?
To radi i sa MACH3 i sa GRBL
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am. My attitude depends on who you are. 塞爾維亞文
12-07-2018, 10:44 AM
Jesi li ukljucio USB kabl?
Ako nisi , nece da radi jer nema napajanje za komponente na toj ploci .
12-07-2018, 11:21 AM
Jednostavno ništa se ne dešava. Nemam USB kabla ali sam na konektor zalemio dvije žice i napojio ih sa 5V.
Jesi li konfigurisao Mach3?
Ako jesi, kako? Prikači .xml koji koristiš da pogledam(o).
12-07-2018, 02:11 PM
To me i brine da li sam dobro konfigurisao, gledao sam neke klipove na YT, ali bez uspjeha.?
Prikači .xml fajl !
Nalazi se u direktorijumu c:/Mach3
12-07-2018, 05:40 PM
12-07-2018, 05:47 PM
A koji ti je operativni sistem?
Ako je 64-bitni, džaba ste krečili za Mach3.
Windows 10 32-bit.
12-07-2018, 06:17 PM
Sa 10-kom neće moći. Poslednje 32-bitno je Win7 pod kojim Mach3 radi.
Razvoj programa je prestao pre oko 5 godina. Znači, XP, 2000, Vista, 7, i sve to isključivo 32-bitno Ako hoćeš da se zanimaš CNC-om, za početak, da se ne bacaš u trošak, nabavi jedan arduino nano i naprži mi Grbl 1.1f https://github.com/grbl/grbl Ko komtrolni softver ili UGS: https://github.com/winder/Universal-G-Code-Sender , ili bCNC: https://github.com/vlachoudis/bCNC Ako hoćeš ozbiljno da se zanimaš CNC-om onda ćeš morati da malo odrešiš kesu. Npr. https://www.poscope.com/product/pokeys57cnc/ + Mach4 Pokeys 119€ + troškovi, Mach4 $200 bez ikakvih troškova. Ja Mach3 gajim zbog drugara koji ima neku mašinicu (XP) a kada nešto pržucka 2.5W laserom, prebacuje se na bCNC/GRBL. Pločica k'o tvoja
12-07-2018, 06:49 PM
Da li postoji neki softver koji može raditi sa ovim mojim PCB-om na Windows 10, volio bih da pokušam njega iskoristiti, a sjetio sam se da imam i neki stari računar sa XP-om pa ću probati i na njega.?
12-07-2018, 07:36 PM
Sa paralelnim portom W8, W10 ne funkcionišu kada je u pitanju pokretanje CNC mašina.
Paralelni port zahteva realtime oparativni sistem da bi impulsi za pogon koračnih motora bili konzistentni. Mach3, odnosno njegov drajver je veoma pametan hak skoro na nivou kernela, međutim posle sedmice to više ne pije vodunjer je MS svaštanešto izmenio i kodu. Iskopaj taj stari XP i uživaj, ako imaš dobru licencu za Mach3. Bez licence, limit ti je 500 linija koda, piratske umeju ponekad da prave problem
12-08-2018, 03:15 PM
Ćorak, haha, na tom starom nema ni LPT porta, jesam i baksuz.
Ništa, probaću sad preko Arduina, pa javljam rezultate.
12-08-2018, 04:14 PM
Probao sam sa bCNC softverom a na Arduino je upload-an GRBL source v1.1, i poveže se sa softverom normalno, ali kada pokrenem osu ručno motor krene do određene brzine i onda se ukoči jer neće brže i kako brzina pada pred zaustavljanje on počinje raditi sa te iste brzine obrtanja na kojoj je i stao, da li je to do vremena u pulsevima ili nešto drugo?
|
|
« Next Oldest | Next Newest »
|