(09-16-2017, 09:31 PM)milepa. Wrote: Ukoliko je razlog smanjenja protoka samo smanjenje količine vode koja cirkuliše kroz sam bazen, ili šta već, uradi jedan bajpas vod sa ventilom, a njime vodu sa izlaska pumpe vrati na ulaz i dobiješ smanjenje količine koja protiče kroz bazen.
Tako je Milepa,
Jedino ne bi bilo dobro da sve preusmeri u bajpas jer bi se brzo pregrejala voda i sama pumpa.
Ipak treba ostaviti deo protoka sveže vode koja ujedno i hladi pumpu.
Tom metodom sam namestao pritisak na raznim sistemima za grejanje-hlađenje alata na brizgaljkama za plastiku.
To odlično funkcioniše i ne davi "motor".
(09-15-2017, 02:27 PM)branko tod Wrote: Pumpa se pogoni standardnim asihronim motorom i samo frekventni regulator može da to
obavi na pravi način. Možeš da taj motor zameniš slabijim, a može i da probaš da prigušiš
protok, što ne znam kako će se odraziti na motor. Evo podataka za pumpu:
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&...lQffoEKRUQ
A evo i pumpe:
Branko je u pravu što se plaši za motor...
Rekao bih, sudeći po fotografiji sklopa, da se radi o centrifugalnoj pumpi sa integrisanim filtrom u kućištu...
Ukoliko namerava da stavi slabiji motor sa ISTIM brojem obrtaja, "ubiće" motor kao zeca i ostaće mu samo dugmići.
Naime, potrošnja mehaničke energije iz motora zavisi, osim pritiska
i od broja obrtaja (i to drastično), kao i konstrukcije radnog kola.
Zavisnost od broja obrtaja ni malo nije linearna, već naglo prirasta sa brojem obrtaja.
Kod tih centrifugalnih pumpi (opet zavisno od vrste radnog kola) zavisnost zna da bude najmanje kvadratna ili čak na treći stepen. Nemam pouzdane podatke o toj pumpi ali nema šanse da je ispod kvadratne zavisnosti potrošnje snage motora u odnosu na linearan prirast obrtaja.
To znači da je taj motor nominalno dimenzionisan za taj broj obrtaja i da bi manji motor odmah bio preopterećen.
Smanjenjem broja obrtaja bi se smanjila snaga koju konzumira radno kolo, ili možda efektnije predloženim bajpasom bez čačkanja po unutrašnjosti pumpnog sklopa.
Pozz