(08-26-2016, 01:50 PM)MILANNN Wrote: Pozdrav svima.Nisam dovoljno u ovo upucen pa da bolje pitam.Ukratko cu,ponesto znam o tome ali mi nikad nije trebalo pa me zato nije do sada interesovalo.Posto se moji bave pcelarstvom na potkrovlju se odlazu ramovi sa voskom medjutim previse ih napadaju moljci pa me interesuje da li moze ovako:polomiti spoljno staklo na sijalici i onda sijalicu klasicno povezati preko prigusnice i tako se resiti moljaca? Da li bi to bilo efikasno i koliko bi i da li bi bilo stetno za ljude ?
Znam šta pitaš Milane,
Ulična zivina lampa, zvana "živinjara" :-) ima dva stakla: jedno unutrašnje koje je u stvari lampa, drugo spoljašnje na kom je UV osetljiv fosforescentni sloj, koji u stvari vrši konverziju talasne dužine emitovane svetlosti u vidljivi deo spektra.
Taj beli prah po unutrašnjosti spoljnog stakla biva pobuđen (ekscitacija) veoma snažnim UV svetlom unutrašnje lampe, potom reemituje vidljivu svetlost na nižim frekvencijama, ili ti na većim talasnim dužinama, sve jedno.
Kada se razbije spoljni balon, lampa može i dalje raditi, klasično povezana preko pripadajuće prigušnice, ali sada emituje veoma snažno i veoma opasno UV svetlo pored dela vidljive svetlosti, koje je jako štetno za živa bića u okolini.
Ubija gljive, biljke, bakterije, ljude, životinje... sve živo što je duže izloženo.
Za obične ulične svetiljke snage 125 i 250W važi pravilo da se smeštaju na visinu od minimalno 5 metara iznad tla.
Jedan od razloga je i poprilična UV emisija kroz onaj maleni deo spoljnog balona, koji nije pokriven fosforescentnom prevlakom.
Takvom razbijenom "uličarkom" :-) svojevremeno sam brisao EPROPM-e i PIC kontrolere iz one stare serije 16F73, naravno u potpuno neprovidnoj kutiji za te svrhe, dobro ohlađenoj ventilatorom i tako sklopljenoj da skoro ni trunčica UV svetla ne izlazi napolje, inače ne bih sad pisao ovo...
Neko dugotrajnije izlaganje tom svetlu bez spoljnog balona, u kratkom periodu, reda par nedelja, može dovestri do razvijanja najmanje kancera kože, a kod baš prevelikih doza može uzrokovati i smrt, kao i svako drugo visokoenergetsko (jonizaciono) zračenje.
Visokoenergetska ili jonizaciona zračenja se sasvim lako prepoznaju po intenzivnom mirisu ozona u njihovoj blizini, i to je pouzdan znak da je veoma opasno.
Kada razbiješ spoljni balon te lampe, možeš je koristiti, ali pod strogim uslovom da ne budete ti ili druga živa bića do kojih ti je stalo, izloženi čak ni nekoj jačoj refleksiji te emisije od okolnih predmeta, a kamo li direktnom zračenju.
Od srca nikom ne preporučujem da uličnu "živinjaru" ni u normalnom, ispravnom, obliku, ne koriste za osvetljavanje radionica i slično, ukoliko je na niže od bar nekoliko metara iznad njih.
Moj prijatelj je ima iznad garaže, i dosta duboko mu lampa ulazi u krošnju jednog oraha. Svedok sam da je se ta polovina krošnje za manje od pola godine osušila od jedne uličarke snage 250W.
Dakle, pogotovo kad se razbije spoljni balon, ne izlagati se ni u kraćim periodima tom svetlu, već kada se ima neka svrha upotrebe, onda se držati van tog zračenja.
Uz pametno rukovanje, ta lampa sa razbijenim balonom je kvalitetani i vrlo snažan izvor UV svetlosti, a daleko jevtiniji od specijalizovanih UV lampi.
Samo zahteva mere predostrožnosti i zaštite, kao kod i bilo kog drugog izvora UV svetla, pogotovo tako snažnog.
Pozdrav