02-06-2015, 10:42 PM
Moguće je da ti pravi problem i to što je -12V na ATX napajanju prilično male snage u odnosu na +12V.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Aku-busilice,napajanje preko transformatora
|
02-06-2015, 10:42 PM
Moguće je da ti pravi problem i to što je -12V na ATX napajanju prilično male snage u odnosu na +12V.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
@VladaC
Koja je snaga tog PC napajanja sto si koristio? Pozz
02-06-2015, 11:25 PM
1) Posustane kada uvrcem sarafe u ivericu/MDF... onda kod futera smanjim jacinu utezanja, i samo "oblajzne"...
2) Posustane kada su u pogonu obe alatke... Samo lemilica moze da radi pola dana i vise bez namigivanja. Na proslom napajanju pojacao sam diode u -12V; ovo nisam jos otvorio... Koje napajanje? Neko od/do 10ak e... Rabim ga vise od godine. (snagu pogledam sutra.... ok?) pozV
02-07-2015, 08:28 AM
DeFacto,
Ako upotrebiš klasičan trafo i grec, - ne moraš uopšte da brineš o startnoj struji. Sam klasičan trafo je takve prirode da mu kratkotrajna opterećenja neće smetati. Za diode obavezno uzmi onaj kockasti grec od 35A, - nije skup a diuode imaju sasvim dovoljnu rezervu struje ako nastupi preoipterećenje. Što se tiče zaštita, - ne trebaju ti nikakvi temperaturni senzori. Biće dovoljno preračunati struju primara pri maks.opterećenju i staviti nešto veći stakleni osigurač od toga. Nije to sprava koja će raditi bez prestanka ( tada proizvodjači transformatora stavljaju termički osigurač na namotaje). Jedino, možda bi trebao upotrebiti elektrolit iza greca. Ne zbog samog motora, on bi radio i sa punotalasnim ispravljanjem. Već zbog elektronike koja reguliše brzinu motora. Pogledjaj : sh.wikipedia.org/wiki/Ispravljač I ne zaboravi ako staviš elektrolit, napon na elektrolitu je veći od napona primara. Uizl = 1,41 * Usekundara I nemoj da te zbuni veći napon u neopterećenom stanju takvog ispravljača. Pozdrav Želja
Zar niste naucili nesto iz Macolinog pisanja, recimo iz teme oko olovnog punjaca?
Hehe, sta je tu trik? Trik je u raspregnutom transformatoru, tj trafo gde je sekundar "namerno" lose spregnut (sa distancerima kod motanja) Takav trafo i da hocete necete moci da preopteretite tako da vam je to mega-sigurna zastita! Trafo + "kocka" grez, mozda cak i ne treba elektrolit iza njega (probati sa/bez) i to vam je to!
02-07-2015, 08:56 AM
Miki,
Forum je veoma opširan i teško je sve pročitati. Ali dobro, - neka bude vremena koliko i volje sve će se polako naučiti ...
02-07-2015, 09:01 AM
Da ako koristis obican trafo ne treba nista osim greca i kondezatora, trafo moze da izdrzi kratkotrajna opterecenja a mozes i veci kondezator da stavis pa da ublazi to...
A sto se tice atx i slicnih sve zavisi koliko su jaka i kakve su zastite jer imam jedno koje se gasi na auto sijalici tj. ima dosta osetljivu zastitu ali zavisi koliko je jaka sam busilisa/srafilica jer ima raznih. Inace evo ovog at napajanja bukvalno topi prikljucke ali stavio jace tranzistore, diode i prigusnicu na primaru pa zbog toga trpi kratak spoj
02-07-2015, 09:04 AM
Naravno, nemoguce je sve ispratiti ali eto setio sam se toga i to mi je ostalo u secanju kao jedna sjajna ideja za X razlicitih primena.
02-07-2015, 12:56 PM
02-07-2015, 03:38 PM
Uzecu transformator sa naponima 0v,8v,11V,14v,pa posle greca i kondenzatora dobijaju se predvidejni naponi za svaku od busilica.Hvala svima na pomoci!
Da li ce proci i ove diode od 6A 1000V 12 komada sto ce ciniti 3 grec-a,jer mi 3 one kocke grec kostaju oko 450Din a diode 150 din 12kom.
Diode: http://www.retam.co.rs/katalog#RGlvZGE=:...E=:MTAwMFY=
02-07-2015, 04:37 PM
Uzmi iz RETAM-a : G 25/400 , - košta 138,00 dinara.
Zato što: 1. Lako ga je montirati ( na hladnjak) 2. Lako se priključuje (buksnama) 3. Ima dovoljno rezerve u struji da izdrži i veća preopterećenja 4. Nije skup Ako praviš samo jedan ispravljač ne razumem šta če ti 12 dioda ( 3 greca). Ako trafo ima tri izvoda, onda preklopnikom izaberi koji napon (izvod sekundara) ćeš odvesti na jedan jedini ali dovoljno snažan grec. Pozdrav Želja
02-07-2015, 04:51 PM
E moze onda sa preklopnikom i ovim grec-om,vec imam ovakav grec 35A 1000V,ali ipak cu uzeti jos neki komad da mi se nadje.
02-07-2015, 04:53 PM
Drago mi je, ako sam pomogao.
03-25-2015, 08:33 PM
Evo,odradjeno,uzeo sam napone 7,11 i 14VAC,ali sve busilice teram na 14V odnosno posle greca i kondentzatora nesto visi napon oko 19V mada moze i vise zbog pada napona,sa drugim transformatorom sam cak i 30VDC prikljucio na busilice i radilo je:
03-26-2015, 12:09 PM
(03-25-2015, 08:33 PM)DeFacto Wrote: Evo,odradjeno,uzeo sam napone 7,11 i 14VAC,ali sve busilice teram na 14V odnosno posle greca i kondentzatora nesto visi napon oko 19V mada moze i vise zbog pada napona,sa drugim transformatorom sam cak i 30VDC prikljucio na busilice i radilo je: Nemoj previsok napon , crknu prekidaci posle nekog vremena .... Posle radi samo u punom gasu
03-26-2015, 03:04 PM
Koji konektor je iza greca na napajanju?
Iza greca je kondenzator 6800 uf ,prvo je bio cini mi se 2200 uF ali mnogo je bolje sa ovim od 6800uF,akumulira vecu energiju i busilica nekako ima jacu snagu u odnosu kada je stavljen manji kapacitet kondenzatora.
03-26-2015, 04:10 PM
Konektor-prikljucak sam mislio na izlazu ili posle greca...
|
« Next Oldest | Next Newest »
|