Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Meni je FedEx Express jednom doneo pločetinu za pojačalo sa JLCCNC i vrednost ploče i šipinga je prelazila 50eur i ništa dodatno nisam plaćao. Ali zato jutros mi je stigla poruka od POŠTE za pošiljku iz UK i 3800 rsd su zaračunali iako su britanci bar kako kazu napisali 1/3 cene + shipping 10,4 GBP i to je bilo ispod 50 eur!
Čekam kurira da vidim papire i ko je to dodao, na osnovu čega.. Teško mi je da poverujem da neko u pošti carina sedi i gleda sajt Hificollective i cene zvučničkih konektora ???
Reply
Ma strasno, ja sam razocaran i sto se ovih nasih tice i sto se eu tice gde smo kao nekom barijerom preseceni pa i da hoces nesto sam da uvezes jednostavno ne mozes to da uradis zbog eu okruzenja, nema kuda to da ti stigne, mora preko eu, a nedaju ti ni ovi nasi veliki igraci, i jednostavno i da hoces i da imas para ne mozes da kupis, ili opcija da platis skoro duplo. I ne vredi se nervirati, bice bolje vajlda jednog lepog dana.
Reply
stvarno ne znam šta bi vam rekao - rado biste zajebali (pišu vam prodavci trećinu onoga što ste platili) ali vam je skroz bez reči,teksta i slično kad vas zajebu ti isti koje ste pokušali da preveslate!!

i onda još kažete "kakva država sve joj jebem,totalno razočarenje krađa i lopovluk!"

država je baš onakva ko da je vi takvi vodite,što nije ni čudo jer i ti koji su vladali,koji vladaju i koji će vladati - od između nas su bili jesu i biće tamo! hteli bi pravnu državu na sav glas,ali kad se pravo sprovede e onda u tri lepe.

bitno da se piše,uopšte nije bitno čitanje izgleda. lepo vam Boban piše,proverava i kopira ovamo na forum direktne prepiske, ali - ne daj Bože da se to pročita...

kad bi znali svoja prava i obaveze,znali bi i kome se obratiti za zaštitu svojih prava. valjda. nego,jebu obaveze....
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Zalosno je sto je drzava dozvolila dhl-u, fedexu, tnt-u, da troduplo skuplje naplacuje svoju uslugu, i ne samo sto je to troduplo skulje nego u eu nego je zakon takav i komplikovan da tu moraju da se ubace i krpiguzi koji vide te rupe u zakonu pa i njima moras da platis uslugu, i na kraju ko plati platis ti. I onda naravno da je Pera, Doka nezadovoljan, jer je velika nepravda. I to je tako 20-30 godina, meni licno pun mi ih je... i onih i onih i onih i onih. Ja nisam bio na glasanju poslednja 3 puta, jednostavno necu, kad moj novcanik bude dovoljno debeo e onda nema problema, ovako ne zanimaju me uopste.
Reply
savane oprosti na direktnosti ali rekao bi da zakone ne poznaješ uopšte do ni malo, a to te ne sprečava da opaljuješ levo i desno bez i jednog konkretnog primera.

čitaj iskustva drugih, piše Boban pisao je Nik.

obrati se odgovornima pitanjima pa nam prenesi iskustva, a ne samo paušalna nabadanja koja možemo čuti doslovno bilo gde.

budi originalan.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
@NIXIE

Izvinjavam se svima ako se ponavljam, ali imam utisak da je previše misterije oko svega. Ne kažem da drugi nisu u pravu (Boban, Nik itd.), samo hoću da sumiram.

Ako je cena robe, bez dostave, ispod 50e, nećeš platiti, ni carinu, ni troškove carinjenja, platićeš samo PDV 20%, a cena ti je svakako umanjena za VAT/PDV države koje kupuješ.

Ako je cena robe veća od 50e, onda plaćaš ~32% na cenu sa dostavom (cena sa dostavom*1.2 (PDV)*1.1 (carina)). Prema poslednjim informacijama koje imam za FedEX, od pre 2-3 meseca, cena carinjenja za fizička lica je bila 5520 dinara. Imaš mogućnost da otkupiš papirologiju za carinjenje i radiš to preko nekog drugog, ali se i taj otkup plaća.

Neki špediteri su jeftiniji što se tiče cene carinjenja, a neki je ne naplaćuju (UPS).

Vodi računa da nijedan špediter neće dopustiti da se roba carini ako je količina jednog artikla veća od 3, ako si fizičko lice. Ovo ne uključuje fabrička pakovanja, koja se tako i deklarišu. Bitno je šta piše na fakturi, da li 10 kondenzatora, ili 1 pakovanje kondenzatora (koliko god da ih je). Prvi ne prolazi, drugi prolazi. Ima tu bizarnih slučajeva, npr. da tromesečna kontaktna sočiva ne propuste ljudima, zato što se to nekad fakturiše kao 6 sočiva itd. Ali to se dešava ako neko slepo prati zakon, bez razumevanja da čovek ima dva oka.

Nema tu nikakve misterije, tako je definisano zakonom, i taj zakon nije menjan skoro. To što smo mi navikli da naručujemo robu sa Alija i ne plaćamo ni PDV, a kamoli carinu, to je druga stvar, i posledica toga što Pošta nije imala kapaciteta da obrati toliki broj pošiljaka, i volja Kineza da zajebu druge stavljanjem smešnih cena na pakete. Nijedna normalna država ne bi dozvolila da joj roba prolazi bez da naplaćuje barem PDV. Ali to ne znači nužno da smo mi normalna država.

Da li mi je drago što FedEX Flying Cargo naplaćuje 50e samo za uslugu, nije, ali ne vidim svrhu čistog pljuvanja po svemu, i iznošenje netačnih i neproverenih činjenica.

@Miladin
Ukoliko je pošiljka iz UK, vrlo moguće da su je otvorili, a unutra mora da se nalazi faktura, pošto je u pitanju pravno lice iz Evrope, Kinu ne računam. Verovatno su videli fakturu, i na osnovu toga radili. Generalno i kada su slobodno puštali pošiljke sa Alija, pošiljke iz Evrope su jako često otvarali, za njih je lako da uprate cene, pošto pravna lica iz Evrope uvek stavljaju fakturu.
Reply
(Yesterday, 03:33 PM)savan Wrote: Ja nisam bio na glasanju poslednja 3 puta

Sad izađi, imaš i broj. Sudbina, šta li je.
Reply
Pa da se posle kajem : ) Izaci cu ali cu da sarnem da ne bude validan, da me neko ne proziva da nisam izasao i da nikom ne dam prostora da okruzi u moje ime, inace realno niti znam koga bi okruzio niti me zanimaju, apsolutno. Bice kako biti mora, tu se nista promeniti nece, jedni te isti dugi niz godina.
Reply
@progester, nisam znao da je 3kom limit. Dobio sam puno ebay paketa iz EU sa više komada tranzistora, kondenzatora itd. ali preko naše pošte. Platio PDV i ovu novu taksu, sve OK. Neke pakete su slale firme sa računom, neke privatna lica. Digikey šalje Fedeksom ali je vrednost robe oko 30$ i biće 3kom LT3015. Tako da sam sad već uveren da nema iznenađenja nikakvih.
Reply
Beše još neko pazario - KEYSION Digital Audio Amplifier CX31993 MAX97220 Dual Chip USB C Type-C to 3.5mm DAC HiFi Audio Adapter AMP PCM 32bit 384KHz DAC

[Image: rKJta1I.png]

Mnogo lepo svira...
Reply
(Yesterday, 08:43 PM)NIXIE Wrote: @progester, nisam znao da je 3kom limit. Dobio sam puno ebay paketa iz EU sa više komada tranzistora, kondenzatora itd. ali preko naše pošte. Platio PDV i ovu novu taksu, sve OK. Neke pakete su slale firme sa računom, neke privatna lica. Digikey šalje Fedeksom ali je vrednost robe oko 30$ i biće 3kom LT3015. Tako da sam sad već uveren da nema iznenađenja nikakvih.

Zakonski limit je 3 komada istog proizvoda, preko toga se tretira kao komercijalna upotreba. Kad ideš preko Pošte, u 99% slučajeva nemaš problem, ne znam sad kako je, ali oni ne obraćaju pažnju previše na to. Problem je što DHL, UPS, FedEX itd. rade stvari po PS-u i one neće da ocarine ako nešto nije po zakonu.
Reply
(Yesterday, 08:42 PM)savan Wrote: Pa da se posle kajem : ) Izaci cu ali cu da sarnem da ne bude validan, da me neko ne proziva da nisam izasao i da nikom ne dam prostora da okruzi u moje ime, inace realno niti znam koga bi okruzio niti me zanimaju, apsolutno. Bice kako biti mora, tu se nista promeniti nece, jedni te isti dugi niz godina.

Zbog takvog stava mi neće biti žao špedicijama da plaćam i još 10 godina, a ti kukaj kako ništa ne valja, da su svi drugi krivi, a jedino ti u pravu...
Reply
(Yesterday, 09:09 PM)progster Wrote:
(Yesterday, 08:43 PM)NIXIE Wrote: @progester, nisam znao da je 3kom limit. Dobio sam puno ebay paketa iz EU sa više komada tranzistora, kondenzatora itd. ali preko naše pošte. Platio PDV i ovu novu taksu, sve OK. Neke pakete su slale firme sa računom, neke privatna lica. Digikey šalje Fedeksom ali je vrednost robe oko 30$ i biće 3kom LT3015. Tako da sam sad već uveren da nema iznenađenja nikakvih.

Zakonski limit je 3 komada istog proizvoda, preko toga se tretira kao komercijalna upotreba. Kad ideš preko Pošte, u 99% slučajeva nemaš problem, ne znam sad kako je, ali oni ne obraćaju pažnju previše na to. Problem je što DHL, UPS, FedEX itd. rade stvari po PS-u i one neće da ocarine ako nešto nije po zakonu.

Koliko sam ja naručio kondova, tranzistora u zadnjih 5 godina i ne znam broja. Bilo je sigurno više od tri komada istog tipa Big Grin , nekada i po 100-300 puta više  24,moglo bi se reći doživotna zaliha. Tako da dobro da mi tu nemamo tu granicu od tri komada,a sve iznad da se tretira kao komercijala jer bi bome bilo veselje...
Reply
HMAP... niko tu nikoga ne bi zaj... iz namere sticanja neke značajne $$$ koristi ali za par ( i to ne mislim ono par komada 6, 7.. nego PAR - 2x2kom) zvučničkih terminala koji dakle nisu za dalje stavljanje u promet mi da plaćamo CARINU u čiju se osnovicu računa SHIPPING (to mi je van svakog razuma) pa na sve to još i POREZ ?
Bože me sačuvaj kao da je to neka oprema za ne znam šta a ne 4 komada metala sa navrtkama? Da je neki osciloskop, neki medicinski aparat itd i da razumem... Taj limit od 50eur je zapravo problem jer danas se za 50eur ne moze kuputi gotovo ništa a da se ne prekorači. Ono što je to do tih 50eur i malo preko toga je prosto roba koju verovatno niko ne uzima da bi se obogatio.
Ja sam npr. te britance zamolio da napišu manje tek toliko da ostanem < 50eur bez namere da izbegnem pdv koji se svakako ne može izbeći a oni sami su ponudili da deklarišu 1/3. + shipping.
Na kraju šta su uradili napisali su na pošiljci i 1/3 i 100% tako da ne da su me bacili u trošak nego svaka im čast kako su se potrudili.. Smile
Reply
@Miladin
Ne mislim ja da je to problem per se, ali takvih je 6 miliona, a što se bogaćenja tiče, ljudi su do skoro bukvalno živeli od toga, uvozili su stvari, nisu plaćali nikakve dažbine, i nelegalno ih prodavali, bez ikakve intervencije države... Uložiti 50e, a prodati to za 100e je vrlo primamljivo za naše ljude, i znam lično primere koji su na tako malo kupovali i preprodavali. Da li je to bogaćenje, ne znam, ali oni su živeli od toga.

PDV se plaća i na žvaku i na auto. Svaka država će naplatiti PDV prilikom uvoza, pa i EU države. Razlika je samo što oni ne plaćaju PDV kada kupuju iz drugih EU država, ali onda je on je uračunat u cenu. Shipping je takođe podložan oporezivanju. Koja država će pucati sebi u nogu, i uništiti svoju ekonomiju, tako što dozvoli uvoz iz inostranstva bez ikakve kontrole? Zašto bi neko kupovao išta u matičnoj državi.

Ako gledaš cene u USA, one su sve bez PDV-a, čak i kad živiš u USA, ali onda PDV plaćaš u svojoj matičnoj državi. Mada je to posebna dijagnoza što ne znaš koja je cena artikla u marketu dok ne odeš na kasu, ali oni i nisu neki primer...

Kada mi kupujemo iz inostranstva, cena je umanjena za cenu njihovog poreza. Slično kao i kada kupiš nešto u inostranstvu lično, imaš pravo da tražiš povraćaj PDV-a. Ali si isto tako i dužan da platiš PDV u matičnoj državi. Opet, to se takođe koristi u svrhu bogaćenja.

Slažem se da je limit od 50e neka relikvija prošlosti, i nekog drugog vremena, kao i ograničenje količine.
Reply
Samo de ne bude gore od ovoga. Ko ova nova EU taksa po svakom proizvodu/tipu proizvoda.
Reply
A inače nema ništa od Digikey, kada sam se registrovao i upisao adresu, poštarina 80$. Haotično. Moram se snaći na neki drugi način.  Big Grin
Reply
Gore sigurno biti neće, a posle i tu taksu nek uvedu.
Reply
(Yesterday, 08:42 PM)savan Wrote: Pa da se posle kajem : ) Izaci cu ali cu da sarnem da ne bude validan, da me neko ne proziva da nisam izasao i da nikom ne dam prostora da okruzi u moje ime, inace realno niti znam koga bi okruzio niti me zanimaju, apsolutno. Bice kako biti mora, tu se nista promeniti nece, jedni te isti dugi niz godina.

Neki na to i računaju, ti budi ovog puta drugačiji i iznenadi ih! Tri puta razmisli, pa zaokruži.
Reply
Nixie, razmisli da porucis preko VitaElco, odprilike ce da ti izadje isto po ceni uz drasticno manje komplikacija.

Znaju oni za te sve cake i cene i kombinuju da skupe vise razlicitih porudzbina pa se te postarine raspodele i tako uz njihovu marzu odprilike izadje na isto a kazem bez tvog cimanja oko carina i spedicija.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: gorankg, 26 Guest(s)