Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Meni je FedEx Express jednom doneo pločetinu za pojačalo sa JLCCNC i vrednost ploče i šipinga je prelazila 50eur i ništa dodatno nisam plaćao. Ali zato jutros mi je stigla poruka od POŠTE za pošiljku iz UK i 3800 rsd su zaračunali iako su britanci bar kako kazu napisali 1/3 cene + shipping 10,4 GBP i to je bilo ispod 50 eur!
Čekam kurira da vidim papire i ko je to dodao, na osnovu čega.. Teško mi je da poverujem da neko u pošti carina sedi i gleda sajt Hificollective i cene zvučničkih konektora ???
Reply
Ma strasno, ja sam razocaran i sto se ovih nasih tice i sto se eu tice gde smo kao nekom barijerom preseceni pa i da hoces nesto sam da uvezes jednostavno ne mozes to da uradis zbog eu okruzenja, nema kuda to da ti stigne, mora preko eu, a nedaju ti ni ovi nasi veliki igraci, i jednostavno i da hoces i da imas para ne mozes da kupis, ili opcija da platis skoro duplo. I ne vredi se nervirati, bice bolje vajlda jednog lepog dana.
Reply
stvarno ne znam šta bi vam rekao - rado biste zajebali (pišu vam prodavci trećinu onoga što ste platili) ali vam je skroz bez reči,teksta i slično kad vas zajebu ti isti koje ste pokušali da preveslate!!

i onda još kažete "kakva država sve joj jebem,totalno razočarenje krađa i lopovluk!"

država je baš onakva ko da je vi takvi vodite,što nije ni čudo jer i ti koji su vladali,koji vladaju i koji će vladati - od između nas su bili jesu i biće tamo! hteli bi pravnu državu na sav glas,ali kad se pravo sprovede e onda u tri lepe.

bitno da se piše,uopšte nije bitno čitanje izgleda. lepo vam Boban piše,proverava i kopira ovamo na forum direktne prepiske, ali - ne daj Bože da se to pročita...

kad bi znali svoja prava i obaveze,znali bi i kome se obratiti za zaštitu svojih prava. valjda. nego,jebu obaveze....
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Zalosno je sto je drzava dozvolila dhl-u, fedexu, tnt-u, da troduplo skuplje naplacuje svoju uslugu, i ne samo sto je to troduplo skulje nego u eu nego je zakon takav i komplikovan da tu moraju da se ubace i krpiguzi koji vide te rupe u zakonu pa i njima moras da platis uslugu, i na kraju ko plati platis ti. I onda naravno da je Pera, Doka nezadovoljan, jer je velika nepravda. I to je tako 20-30 godina, meni licno pun mi ih je... i onih i onih i onih i onih. Ja nisam bio na glasanju poslednja 3 puta, jednostavno necu, kad moj novcanik bude dovoljno debeo e onda nema problema, ovako ne zanimaju me uopste.
Reply
Vidim da se spominje roštilj u dvorištu u drugoj temi, pa da prijeđemo malo na lakše(ili možda teže,ovisno o kutu gledanja) teme ovdje u ovoj temi i da se  maknemo sa politike. Big Grin 

Znači ovako, stari roštilj na balkonu mi je već polako došao pri kraju upotrebe, nije niti čudo jer je napravljen prije barem 35+ godina od jedne veće grijače ploče 30x30cm,kao one što su oni ringovi na struju na šparhetima,ali ova je malo veća,jača i kvadratna. Naravno od toliko roštiljanja ploča se već počela trusiti,nije niti čudo jer nije namijenjena za roštilj već da se stavi neka lončina i lagano krčka neka klopa na žlicu.

E sada budući da baš ne bi roštiljao na rešetci već baš na ploči gledam neku DIY varijantu,vjerojatno će biti skuplja nego da odem u lokalnu trgovinu i kupim takav roštilj sa teflonskom pločom(koja je opet sklona guljenju), ali DIY je DIY,a ja volim DIY, pa što puklo da puklo.  Big Grin

Znači nekakav plan je da se napravi "kadica" ispod koje bi tutnuo neki grijač od štednjaka,što jači to bolji. Takvih ima na svakom ćošku i nisu skupi. Evo recimo primjer nekog roštilja sa takvom "kadicom" jest da je ovaj na plin,ali bitna je poanta.
https://www.njuskalo.hr/pecnice-peci/pli...s-17769588

E sada budući da o inoxu znam koliko i o atomskoj fizici treba mala pomoć. Kakav inox uzeti,a da se može spremati hrana na njemu, i isto tako kakva je situacija sa ljepljenjem iste inox da ne bi proklinjao sebe i okolicu što nisam kupio neki gotov roštilj...
Reply
savane oprosti na direktnosti ali rekao bi da zakone ne poznaješ uopšte do ni malo, a to te ne sprečava da opaljuješ levo i desno bez i jednog konkretnog primera.

čitaj iskustva drugih, piše Boban pisao je Nik.

obrati se odgovornima pitanjima pa nam prenesi iskustva, a ne samo paušalna nabadanja koja možemo čuti doslovno bilo gde.

budi originalan.
Reply
Khadgar, tvoj post bi mogao u onu temu oko kuhinje, ili još bolje u zasebnu - ako se slažeš?

kontam da će ovde biti dosta kvalitetnog pisanja.
Reply
Slobodno prebaci u neku temu kako smatraš da je najbolje.
Reply
@NIXIE

Izvinjavam se svima ako se ponavljam, ali imam utisak da je previše misterije oko svega. Ne kažem da drugi nisu u pravu (Boban, Nik itd.), samo hoću da sumiram.

Ako je cena robe, bez dostave, ispod 50e, nećeš platiti, ni carinu, ni troškove carinjenja, platićeš samo PDV 20%, a cena ti je svakako umanjena za VAT/PDV države koje kupuješ.

Ako je cena robe veća od 50e, onda plaćaš ~32% na cenu sa dostavom (cena sa dostavom*1.2 (PDV)*1.1 (carina)). Prema poslednjim informacijama koje imam za FedEX, od pre 2-3 meseca, cena carinjenja za fizička lica je bila 5520 dinara. Imaš mogućnost da otkupiš papirologiju za carinjenje i radiš to preko nekog drugog, ali se i taj otkup plaća.

Neki špediteri su jeftiniji što se tiče cene carinjenja, a neki je ne naplaćuju (UPS).

Vodi računa da nijedan špediter neće dopustiti da se roba carini ako je količina jednog artikla veća od 3, ako si fizičko lice. Ovo ne uključuje fabrička pakovanja, koja se tako i deklarišu. Bitno je šta piše na fakturi, da li 10 kondenzatora, ili 1 pakovanje kondenzatora (koliko god da ih je). Prvi ne prolazi, drugi prolazi. Ima tu bizarnih slučajeva, npr. da tromesečna kontaktna sočiva ne propuste ljudima, zato što se to nekad fakturiše kao 6 sočiva itd. Ali to se dešava ako neko slepo prati zakon, bez razumevanja da čovek ima dva oka.

Nema tu nikakve misterije, tako je definisano zakonom, i taj zakon nije menjan skoro. To što smo mi navikli da naručujemo robu sa Alija i ne plaćamo ni PDV, a kamoli carinu, to je druga stvar, i posledica toga što Pošta nije imala kapaciteta da obrati toliki broj pošiljaka, i volja Kineza da zajebu druge stavljanjem smešnih cena na pakete. Nijedna normalna država ne bi dozvolila da joj roba prolazi bez da naplaćuje barem PDV. Ali to ne znači nužno da smo mi normalna država.

Da li mi je drago što FedEX Flying Cargo naplaćuje 50e samo za uslugu, nije, ali ne vidim svrhu čistog pljuvanja po svemu, i iznošenje netačnih i neproverenih činjenica.

@Miladin
Ukoliko je pošiljka iz UK, vrlo moguće da su je otvorili, a unutra mora da se nalazi faktura, pošto je u pitanju pravno lice iz Evrope, Kinu ne računam. Verovatno su videli fakturu, i na osnovu toga radili. Generalno i kada su slobodno puštali pošiljke sa Alija, pošiljke iz Evrope su jako često otvarali, za njih je lako da uprate cene, pošto pravna lica iz Evrope uvek stavljaju fakturu.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 11 Guest(s)