Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roštilj - DIY
Vidim da se spominje roštilj u dvorištu u drugoj temi, pa da prijeđemo malo na lakše(ili možda teže,ovisno o kutu gledanja) teme ovdje u ovoj temi i da se  maknemo sa politike. Big Grin 

Znači ovako, stari roštilj na balkonu mi je već polako došao pri kraju upotrebe, nije niti čudo jer je napravljen prije barem 35+ godina od jedne veće grijače ploče 30x30cm,kao one što su oni ringovi na struju na šparhetima,ali ova je malo veća,jača i kvadratna. Naravno od toliko roštiljanja ploča se već počela trusiti,nije niti čudo jer nije namijenjena za roštilj već da se stavi neka lončina i lagano krčka neka klopa na žlicu.

E sada budući da baš ne bi roštiljao na rešetci već baš na ploči gledam neku DIY varijantu,vjerojatno će biti skuplja nego da odem u lokalnu trgovinu i kupim takav roštilj sa teflonskom pločom(koja je opet sklona guljenju), ali DIY je DIY,a ja volim DIY, pa što puklo da puklo.  Big Grin

Znači nekakav plan je da se napravi "kadica" ispod koje bi tutnuo neki grijač od štednjaka,što jači to bolji. Takvih ima na svakom ćošku i nisu skupi. Evo recimo primjer nekog roštilja sa takvom "kadicom" jest da je ovaj na plin,ali bitna je poanta.
https://www.njuskalo.hr/pecnice-peci/pli...s-17769588

E sada budući da o inoxu znam koliko i o atomskoj fizici treba mala pomoć. Kakav inox uzeti,a da se može spremati hrana na njemu, i isto tako kakva je situacija sa ljepljenjem iste inox da ne bi proklinjao sebe i okolicu što nisam kupio neki gotov roštilj...
Reply
Khadgar, tvoj post bi mogao u onu temu oko kuhinje, ili još bolje u zasebnu - ako se slažeš?

kontam da će ovde biti dosta kvalitetnog pisanja.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Slobodno prebaci u neku temu kako smatraš da je najbolje.
Reply
Question 
ako meso ne može da se cedi na dole onda je potrebno "grill" dno i ulje,sa tvog linka se opet vidi rebrasti rostfraj pod nagibom - ne znam koliko je takvo rešenje sklono lepljenju mesa za posudu?
[Image: attachment.php?aid=49187]

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
U pravilu ne bih rekao da je potrebno grill dno. Pekao sam na mramornim/granitnim roštiljima i nema problema oko ljepljenja, bitno je da je površina vruća,a i svugdje po filmovima/dokumentarcima restorani koji imaju roštilj i spremaju brzu hranu imaju baš te ravne površine i ne vidim da se hrana nešto pretjerano hvata za te površine.
Reply
Nešto ovako teško da može da se zove roštilj, ovo je samo veliki tiganj. Smile

I to ne mislim zato što nije na ćumur ili drva, već zato što je mehanizam obrade potpuno drugačiji. Rezultati su potpuno drugačiji, ne nužno loši...

Što se lepljenja tiče, to je samo stvar vežbe. Sve osim jaja i ribe će se samo odlepiti kad se uhvati korica, a za jaja i ribu je potrebno malo vežbe, i pažljiva kontrola temperature.
Reply
na onim tuč/gus loncima što sam ih nedavno kupovao su poklopci koji mogu da se koriste kao roštilj, a u uputstvu još piše da mora da se doda ulje da se ne bi lepilo pri pečenju.

gledao sam i dosta videa sa tučanim tiganjima (tavama) i tamo takođe koriste ulje, s tim što akcenat zapravo stavljaju na temperaturu tiganja i kako je odrediti.

ako je na ravnoj površini da li je to još uvek roštilj? 🙂

ne znam kako uspevaju da ne zagori, naročito bez maziva?
Reply
progster, praktično pisasmo isto... 🖖
Reply
Postoji strasan fol za lijepljenje, tj protiv lijepljenja.
Bilo kakav lim je OK, potrebno je dubro zagrijati lim, sto vise to bolje.
Onda se na tako vruc lim/gus/celik sta god, naspe obicno suncokretovo ulje.
Mozda se ulje i zapali, pa raditi u dvoristu daleko od gorivih materijala.
Postupak se ponavlja par puta i lim bude crn.
Poslije se vise nista ne lijepi za lim.
Reply
“seasoning" ili zapecanje: https://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=3136&pid=144085#pid144085

pomoći će, ali neće sprečiti nekog kao ja da ne zalepi. upravo tu dolazi temperatura na red...

kap vode treba da dugo " levitira" tamo-amo po zagrejanoj površini.

ako brzo ispari - prevruće

ako se raširi po površini i na mestu ispari - prehladno.

ima ta prava temperatura i ime, nego sam zaboravio...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)