Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macchina A0
Kako radis sa onim senzorima poput onog za pritisak turbine itd
Reply
Većina senzora su analogni, neki promenljiv otpor koji zavisi od temperature ili pritiska, običo su sa 2, 3 ili 4 pin, i na nivou HW konekcije mogu da se prate naponi, ima GND, +5/+12V i signal.

Isto to preko SW i OBD-II, svi senzori su predstavljeni preko nekih registra, imaju naziv i neku numeričku vrednost.
ECU može da prepozna samo da li je odkačen ili u kratkom spoju ali detaljnije da li treba da bude na 40% ili 50% nečega to već mora da se poznaje ili da se uporedi sa ispravnim/neipsravnim senzorom.

Recimo ovaj Trionic 8 ima provere i tolerancije odstupanja senzora, recimo kod klapne/aktuatora gasa i njegova dva potenciometra koja su vezana namerno ivertovano asimetrično, zadato 4% greške odsupanja normalizovanih vrednosti i ako bilo kad bude veće od toga ulazi u Error i pali check-engine ali i dalje nastavlja da radi sa limitiranom snagom.

Dupli potenciometri i duplo ožičenje su stavili zbog redudatnosti, veoma bitni senzori, kao za aktuatore u avionima, tako je na 2006. godište instalaciji.

GM je sledeće 2007, godine rešio da UŠTEDI DVE ŽICE od 40cm, stavili su aktuator sa 6-pinskim umesto predhodno sa 8-pinskim konektorom, smanjili redudatnost i morali su da za isti ECU menjaju firmware da to nabudze da radi.
Eto šta je GM radio sa SAAB-ovim automobilima, zato ne pasuju instalacije razlićitih godišta, što reče Macola, upropastili su pola sveta ...
Reply
Jos jedan pacijent za Claude in the Loop ... Smile

Ovo postaje ozbiljno zanimljivo ... Smile

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Samo ti njemu daj da ti čačka oko Saab-a Smile
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!" [Image: smile.gif]
Reply
(08-22-2026, 01:41 PM)Bocko Wrote: Samo ti njemu daj da ti čačka oko Saab-a Smile

Hehe, što misliš da će da ga pokvari? ... Kad je to čudo preživelo moje i Macoline i majstorove hakove, ne smem ni da pričam šta smo mu sve radili ... preživeće i ovo ... 
Imam još dva ECU u rezervi ... ma imam da ga teram dok ne rešim neke probleme sa žmigavcima koje niko nije uspeo da reši do sad ... 

A motor-tuning to će u nekim sledećim fazama da se igramo posebno ...  Cool
Reply
Hteo sam to da ti predložim kad me ti preteče. Lepo se zabavljaš!
Reply
(08-22-2026, 03:54 PM)gorankg Wrote: Hteo sam to da ti predložim kad me ti preteče. Lepo se zabavljaš!

Ispalo je ozbiljno dobro!

Naterao sam ga da sažvaće kompletnu moju dokumentaciju koju sam imao i skupljao godinama i sve moguće verzije mojih raznih CAN proba oko interfejsa.

Na ovom mučenom Mac sam drzao VirtualBox samo zbog Windows i još mučenijeg ELM327 interfejsa sećate se, i tu je bila kompletna oficialna servisna dokumentacija sa opisima kodova i veza i modula i procedura i najbitnije tu su bile SVE ŠEME I BLOK DIAGRAMI za sve pozicije na automobilu, bukvalno do zadnjeg šrafa!
I pošto je daj VM sam po sebi glomazan, naterao sam Claude da bez pokretanja VM raspakuje fajlove sa njegovih virtualnih diskova i povuče sve što tu ima oko toga i prenese u nov lokalni projekat, i da se poveže i uveže da prikazuje opise i šeme po skeniranim greškama po modulima.

Dodatno sam uveo malu lokalnu DB da sa u njoj čuva sve te stvari i servisnu istoriju po VIN broju.

Dakle automobil je povezan doslovce preko dve žice sa izolovanim USB-CAN sa STM32 i CANable2 firmwerom, odličan brz interface sa koji može da se radi i neki interni Bit-banging, recimo preko CIM modula koji je povezan i na brzi P-BUS i na spori I-BUS a moj interface je samo za P-BUS nema hardware za drugi I-BUS koji postoji na OBD-II konektoru možda doradim to.

Tu je zaludjica sa ovim kvarom jer registre za struju i napon sijalica ne mogu preko P-BUS direktno da pročitam nego pokusavam preko proxy rutina da stignem do njega što nije nemoguće čak je vrlo verovatno i predvidjeno to samo moram da nahvatam i repliciram protokol u sitna crevca i tu dolazi Claude da to reši!

Pisano u GoLang sa WEB interfejsom tako da može da se prevede NAPOKN ZA SVE OS, i Mac i Linux i Windows i RapsberryPI i Android i šta god još bude zanimljivo Smile

[Image: attachment.php?aid=48939]

[Image: attachment.php?aid=48938]

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Super ti je ovo Miki! Jel to tvoj UI?
Reply
Da, kompletno sve replicirano sa novim kodom.

Sve procedure koje su postojela u starim raznim programima i bitne procedure koje su stojale u zvanicnom TIS2000 software, zajedno sa algoritmima za autorizaciju modula (i vencavanje) sam portovao, radio je zesci reverzni inzenjering, funkciju po funkciju, algoritam po algoritam je premestao iz starih SW alata u ovaj moj nov.

Sa ovom verzijom sam odprilike otisao dalje nego svi trenutno dostupni alati (besplatni) koje sam nasao za ovu temu, dobio sam neke funkcije koje nemaju nigde osim preko fabrickog Tech2.

Poenta nije samo da se iscita neki podatak, nego kako se cita i bitnije OPISI za sve raspolozive registre i funkcije, napravio sam DB sa preko 6000+ opisa za sve moguce stavke.

Tacnije, sve alate i sve informacije koje sam imao oko ovoga sam sublimirao u ovaj jedan portabilni alat.

Prebacio sam se sad na RPi i napravio od njega malu diagnosticku stanicu ima i WiFi i WEB GUI je premesten na njega.

Ovo pocinje da lici na vrlo ozbiljan alat ...
Reply
Super, ti si onda vrlo blizu da pustis cloud ai da odradi auto tuning ili neki programcic koji radi auto tuning gde klijent mora da poslaje sms ili uplati neku svotu novca preko paypal api...
Reply
Hehe to nije losa fora ali oto potom ...

Terao sam ga da buta po njihovom software i brate pronasao je 2.500.000 security i imobilazing kodova za sve sve sto je odprilike fabrika napravila!!!!

Da ti ne objasnjavam koji je to problem inace bio i sta su morali ljudi sve da rade da bi dobili jedan zapis iz te baze!
Software je namerno terao korisnike da idu da se registruju tamo-vamo, pa da prikljuce Tech2, pa da nesto sa tim kljucevima butaju tamo-vamo samo da bi procitali jedan red iz neke specificno formatirane DB.

Za ovim ce da zakukaju svi SAAB/GM majstori samo tako!

Sad prebacujem zapise iz te neke custom baze u SQLite, da to bude citljivo za sve programe i sisteme ...
Reply
Hocu da napravim i Single-wire CANbus interface koji je potreban za I-Bus magistralu.

Da nema neko slučajno neki od ovih IC:
- NCV7356D1R2G, SOIC-8 (SMD), najlakše dostupan ili DIP verzija ako lemiš na pločicu ručno.
- MC33897 (NXP), ekvivalent, isto SW-CAN.
- TH8056 (Melexis), isto radi.

Ima kod kineza naravno, vratim nove kad stignu, pitam da nema neko ovde u blizini ...
Reply
Samo cuvaj to i ne pustaj public, napravis na univerzalni usb-can, nadjes neki koji je najeftiniji, najdostupniji, pa ga optimizujes za preko web usb apija kao neki remote dongle ka server side apiju : )
Reply
Payment API se kuva inače u mom internom sistemu, CRM - Customer Relationship Management, treba da odem da banke da sklopim ugovor oko toga.

To sam predvideo za neke ONLINE usluge koje planiram uskoro da pustim, HOSTING servis, Shared i VPS + kupovina domena.

Sa tim stvarima sam radio pre više od 20 godina, to je i dalje aktivno tj uvek je to aktivno ovako ili onako, stim što ću da ponudim onako fino skockan sistem bez gluposti koje nude svi sa CPanel i Plesk, biće svedeno, prosto i lako za korišćenje.

Takodje će biti u ponudi i mikro-SaaS servisi, to skoro niko ne nudi kod nas + posebna priča sa McObject eXtremeDB za neke vrlo specifične stvari, uglavnom high-profile onako malo skuplja opcija za firme Wink
Obavestiću kad pustimo te servise.

Ovo sa tuning i Saab je za nas entuzijaste da se igramo malo sa tehnikom ... Wink
Reply
Ovo bi stvarno moglo da se napravi online, poput machinna a0, naprvi se upustvo gde program koji korisnik pokrene kaze mu provozaj auto, zagrej ga, e sad stisni pedalu do poda... parametri odu na server side, claude odradi sta treba na server side, posalje probni fajl, programcic ga flesuje, napravi se tako da sa jednim kreditom ima 10 probnih mapa pa koju voli, kad opet pozeli izvoli paypal link, uplati kreditic, dobije pristup za 10 mapa... : )
Reply
Hehe, "neki Saabisti" tako nešto vrlo slično već krenuli da prave!

Dobro su osmislili, nije sve još napravljeno, skupljau donacije za silne AI kredite koji im trebaju da završe sve Smile

https://saabiste.net/

BTW: Prekopirali mi foru sa plejerom ... Smile
Mislim nema veze, mogu se javim liku da udružimo snage (AI kredite : ) i da razmenimo feature-e, imam neke koje on nema i obrnuto Smile
https://saab.cloud.ecm-iot.com

BTW: Sabisti koriste NodeJS za backend, lep i zgodan sistem ali nije za ozbiljan produkciski sistem, težak i glomazan sa gomilom tudjih zavistnosti, 1GB+ što za RAM što za HD ...
Ja sam malo dalje otišao po tom pitanju sa mikro-SaaS i posebnom ecmRTOS platformom za WEB, 20-30MB cela patforma sa nula tudjih zavistnosti ...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)