Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
Prijavi ovde - https://github.com/moss-apps/Flick/issues
Reply
Imam jedno pitanjce. Radim si jedan tester za kondenzatore kod kojeg trebam mjeriti struju curenja i napon na kondu. Budući da je prethodni plan da to stavim u zasebnu kutiju odbačen sada kada sam napokon isprintao pluginove za Tekov mainframe trebalo je napraviti mali redizajn svega toga,a između ostalog i V/A metra koji je u originalu bio analogni, a sada mora biti digitalni radi ograničenosti sa prostorom.

Nakon kratkog uvoda idemo u srž stvari. Trebam mjeriti napon do nekih 500VDC i struje od nekih 20mA do par uA i za to sam planirao uzeti dobar stari ICL7107 da ne trebam previše razmišljati,a ne volim trpati MCUe tamo di ne treba. Problem mi predstavlja preklapanje mjerenje struje i napona tj. sa čime to odraditi. Poanta je da narihtam napon na DUT(kondenzatoru) i onda prijeđem na mjerenje struje, što bi značilo taj dio mora da preklopi bez problema 500VDC i to nebrojeno puta. Neka šema preklapanja mjerenja struje i napona bi bila sljedeća. 
Malo sam gledao po mouseru i ima reed releja koji mogu ići do nekih 600VDC kao recimo https://4a30d8fd18dae1bf393d-df49f4cedb7...75013e.pdf a zanimljivo je da isti relej ali u drugome datasheetu koji prilažem kaže da mu je maksimalni preklopni napon 1kV,ali nema stavke minimalnog. Znam da reed releji nemaju on/on položaj već samo on/off tako da bi ih trebalo 8 komada, ali to nije problem.
 Ima li netko nekakvu drugu ideju kako bi se riješilo to preklapanje V/A metra,a da nije na žgance sa korištenjem rotacionog preklopnika jer bi on u tome slučaju trebao biti keramički, sa dosta velikim razmakom između kontakata što znači biti će poveći a to nikako ne prolazi. Korištenje mosfeta i opto drajvera za njih mi je isto palo na pamet, ali svaki mosfet bi skoro trebao imati vlastiti drajver tako da bi se i tu nabralo dijelova kao i kod reed releja.

[Image: attachment.php?aid=48872]

Attached Files Thumbnail(s)

.pdf   Meder DIP reed relays.pdf (Size: 447,81 KB / Downloads: 1)
Reply
Ovakvim spojem ces tesko (do nemoguce) moci mjeriti struju curenja ( ili ja nisam pazio na casu).
U principu mozes, ali ti treba ultra mega precizni naponski izvor za ovakvo mjerenje.
Ti napunis kond na napon izvora i onda ampermetrom mjeris struju kroz kond, ali ako se napon izvora poveca za par uV/mV u problemu si jer ces detektovati to kao struju curenja.
Ako kond cuuri, ali se tebi napon izvora smanji ti ces detektovati da je kond u redu.
Reply
Radi se o ovome testeru za kondove https://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=2702
Reply
Rsense je kratkospojen. ???
Reply
(08-17-2026, 01:59 PM)misamilanovic Wrote: Rsense je kratkospojen. ???

To je kontakt prekidaca, kada je kratak spoj onda se puni kondezator kada raspoji onda ga prazni kroz Rsense
meraRadioPlayer - Internet radio player koji razvijam i testiram u realnom vremenu
Reply
Zapravo sam krivo nacrtao,ali poanta priče i dalje stoji,a to su releji. Zapravo sljedeći dan sam pogledao kako su takve stvari riješene kod ispravljača koji imaju samo jedan instrument i vidio sam da sam kao i obično sve to zakomplicirao.
Dovoljan je samo jedan relej, ali i dalje stoji pitanje kakav relej upotrijebiti a da može okinuti barem 500VDC. Vidim da ima reed releja ali znam da okidanje DCa nije šala pa iako vjerujem datasheetu bolje bi bilo neko praktično iskustvo tko se zezao sa time.
Reply
Reed kontakti se nalaze u vakuumu-nema jonizacije-nema preskoka. Iako postoje izmjenicni kontakti, ako imas potrebu za takvim, a vjerovatno je da imas, moja preporuka je koristiti dvije cjevcice-jednu sa mirnim, jednu sa radnim kontaktom, pobudjene
istim namotajem. Koristio sam upravo takve , sa dvije cjevcice reed releje.-

pOz
Reply
U biti trebam takve,ali mogu staviti i dva releja. E sada da u vakuumu nema ionizacije baš i nije točno, ali možda je točno s obzirom na male struje i relativno "male" napone sa kojima ću ovdje baratati.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 43 Guest(s)