Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
(07-05-2026, 06:19 PM)savan Wrote:
(07-04-2026, 10:16 PM)me[R]a Wrote: Ja ne volim kada neko daje površne komentare o osobi koju je video prvi put. Konkretno, od japanskog kanala JSK-Studio, koji ima preko 1,8 miliona pratilaca, može samo sa poštovanjem da se gleda i uči.
Ma slazem se, nego nisam ni znao da imas ovaj radio, super je i jako lepo izgleda! Dali mozda planiras android aplikaciju da napravis? Nebi bilo lose!

Hvala, ne planiram, za sada je PWA aplikacija pa moze da se instalira kao bilo koja aplikacija stim sto u pozadini i dalje radi kroz web browser. Tako je bolje jer onda ne moram praviti posebno Android, a posebno IOs.
meraRadioPlayer - Internet radio player koji razvijam i testiram u realnom vremenu
Reply
(07-05-2026, 07:14 AM)savan Wrote: Sto nisi sam uradio kad znas bolje od tog majstora koji ti je dosao u kucu da ti radi grejanje. Kako se odnosis prema osobi koja ti stane iznad glave i pocne da pametuje dok rutinski radis svoj posao to me samo zanima. Predpostavljam da ti nije bas prijatno. Mislis li da je tom nekom prijatno kad ti stanes iznad njegove glave. Dali mislis da ti bolje znas i imas vise iskustva od tog koji to rutinski radi 20-30 godina.

Evo pokusacu da ti smisleno odgovorim da bi probao da shvatis koliko nisi u pravu.
1.Nisam sam uradio jer mi se ne isplati da kupujem alat koji cu jednom iskoristiti i nikad vise, ali za neke segmente drugih poslova sam i kupovao alat koji sam upotrebio jednom ili dvaput.

2.Potrudio sam se da mi niko ne stoji iznad glave, ali i dok sam morao da trpim nekoga iznad glave nisam imao problem jer sam svoj posao oduvek obavljao ispravno tako da mi ni najmanji problem to nije predstavljalo, niti bi mi predstavljalo. Cak i volim kada imam nekoga pored jer 2 glave su pametnije od jedne, a i uvek moze da pridrzi, pomogne itd.

3.Taj neko ko dodje da radi nije imao problem da mu ja stojim iznad glave, masis poentu, imali su tehnicki crtez kako treba da povezu kombinaciju kotla na pelet, izmenjivaca toplote za podno i kombinaciju za radijatore. 2 pumpe, za nezavisna kruga vode spojeni termalno izmenjivacem. Sve sto je trebalo je da povezu kako je nacrtano, jedinu garanciju koju sam trazio je da nigde ne curi voda, a to da li ce da greje i kako ce da radi nije bila njihova odgovornost. 1 "majstor" nije razumeo nacrtano i ubedjivao me da to tako ne moze da radi. Drugi majstor kada je video podno grejanje rekao da to nije zdravo po mene i da nece da mi povezuje (a imao sam podno i pre toga, budala) i okrenuo se i otisao. Treci majstor je dosao, pogledao, rekao moze, dosao ujutru, povezao, naplatio i to je to. 10godina evo kako se grejem bez greske.

Znaci poenta je da to sto je neko "majstor" ili majstor ne znaci nuzno da on sve zna i da to sto se ja ne bavim grejanjem mozda ne znam bolje od njega. Ne poznajes me i nemas pojma sta sam sve radio i sta umem da radim. Slicne probleme sam imao i sa automobilima i "majstorima" za njih dok nisam prelomio i poceo da teram u ovlasceni servis, malo skuplje ali odrade uglavnom sve onako kako je fabricko uputstvo, ukljucujuci stezanja moment kljucevima za razliku od lokalaca koji stezu na osecaj, jer oni imaju 30godina iskustva.

Mogao bih da ti nabrojim jos x primera u svim segmentima kakvih sam se budala nagledao u poslednjih 15godina koji su toliko sujetni da ne smes nista da im kazes, a nemaju pojma koliko su suplji i da iako rade taj neki posao, pojma nemaju zasto se nesto radi kako se radi, i zasto nesto ne treba tako kako oni rade, jer 95% njih su sa jedva zavrsenom trogodisnjom skolom, nemaju pojma o principu kako nesto radi i zasto je to tako, jednostavno ne razumeju sustinu ali neko pre njih je radio tako, oni su naucili da se to radi tako i sebi daju za pravo da misle da je jedino njihovo ispravno. Ti i dalje nemoj da nosis kacigu jer jebes glavu, ali neko se pre tebe peo na stub, zaboravio sraf gore, ti krenes da se penjes i od vibracija padne li ti taj zaboravljeni sraf na glavu zavrsio si karijeru.

Mlad si, ali u svemu smatras da znas bolje od svih nas ovde na forumu, a nikako da ti prorade one tvoje skalamerije gde smo ti svi mi vise puta ukazivali na probleme i kako se projektuju stvari, medjutim sujeta je cudo, ali bitno da je font pogodjen kako valja !
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Sećam se (kroz maglu) situacije pre jedno 20 godina kad smo na postojeću instalaciju centralnog grejanja na čvrsto gorivo, dodali gasni kotao. Ventilima su kotao na čvrsto odsekli od ostatka (ćale je hteo da bude još neko vreme u sistemu, jer nikad se ne zna...), a trebali su dodati i linije za još jedan radijator i povezali ga tu negde oko kotla za čvrsto. I baš tada ja naiđem za vikend, sa studija, pogledam ono kako je spojeno i rekoh im da taj radijator neće da greje ako je aktivan kotao na čvrsto. Oni krenuše da se smejure, daj batali nas momče, idi juri sojke... I nakon odrađenog posla da se sve proveri... Big Grin... Reč nisu rekli, savili glave, dođoše sutra da poprave...
A lik krenuo bio da vari jednu cev pod kosinom, crne cevi, ugao manji od 45, i moj ćale mu reče da nema šanse da to odradi. Ovaj se mučio i mučio, moj matori od muke ode da šeta... Od tada, ako ne mogu sam da završim posao, uvek pratim šta se radi. Ako im smetaju moje dobronamerne kritike i sugestije, samo se pozdravimo.
Inače mi je ćale bio opasan majstor Smile i dobro je krao zanat u to vreme - pravio stone stege, kompresor za farbanje, stonu brusilicu sa motorom iz nekog bolničkog uređaja, mešalicu s kojom su pola kuće sazidali, mašinu za savijanje lima, izvario kompletnu konstrukciju krova, sam je vodu radio u kući i po dvorištu, šahte, pločice, fiću rasturi do zadnjeg šrafa, izvari i ojača patos, vrati sve nazad... I pamtim ne samo on, već je i većina ljudi iz komšiluka bila jako sposobna za mnoge stvari. I pored svih obaveza, družili se, bili su lovci, čuvali ribice (sećam se kad smo išli po tubifeks), ribolovci, čuvali zečeve, golube, terijere, bretonce... Bili su daleko sposobniji no što je to slučaj danas.
Reply
2 lična primera... Big Grin

Davne 2009. iako je ćale bio svo vreme tu na placu kada se gradila kuća ipak mu je nekako promaklo da su "majstori" (koji su svakako "nagrdili" zidove) ošalovali stepenište NAOPAKO! Naidjoh biciklom popodne posle faksa i pošto sam gledao projekat ranije bukvalno odmah mi je zapelo za oči čim sam prišao. Naravno ista priča šta naopako, pa odavde se gleda,,, tralalala... Normalno da su šalovali ponovo.

Na istoj kući kada je već bila izgrađena došli majstori da ugrade klimu, lepo savili cevi, ocrtali na zidu, uzima baja hilti u ruke a ja ulazim u sobu pogledam pravo na spuštenu unutrašnju jedinicu sa cevima pa na zid i samo reko' stani, stanii, ne valja zar ne treba rupa na drugu stranu ? I opet crtanje po zidu  Smile

Mora se... hteli, ne hteli mora se pratiti kada se nešto radi jer sve je manje profi i poštenih majstora a tek sada kada idem u kontrole po gradilištima i objektima električari koji rade gradilišne ormariće i električne instalacije kada nešto poprave iako jasno piše šta je problem, šta je rešenje urade nešto svoje, naplate, kaže da su uradili sve i opet dođem ja ili kolege a ono nije urađeno baš sve a ono što jeste pogreše, dal je to pogrešna "Fid" sklopka, ili šta god prosto brljanje na sve strane u svakom poslu. O majstorima koji su mi ipak bez mog nadzora ikada radili na autu koji je na našim ulicama veoma zastupljen tek da ne pričam, zato sada tražim šta kupiti da zamenim.
Reply
Ok ali ne moras stalno da mi obijas o glavu, nema potrebe za tim! Uvek sam ti govorio ako ces da pomognes pomozi, ne trazim pomoc od tebe, ako ces da mi stalno nesto obijas o glavu ne treba mi takva pomoc! I stalno si mi obijao o glavu nesto i sa nekom dozom podsmeha si preko mojis postova komentarisao i to isto i sad radis ali u nekom trecem licu ali ja dobro znam na koga se to odnosi jer imam dovoljno godina da razumem, to nije u redu. To se tako ne radi, gledaj kako to rade ljudi poput Dragan100, Miki, nikad tenziju nisu pravili bukvalno nikad, to rade jer imaju potrebu da to rade, ti imas potrebu da se ponasas kao neki pedagog a nisu svi ljudi isti i ne vole svi da budu pod tenzijom, ja prvi ne, i ja sam te vec jednom bio zamolio da to ne radis i nisi jedno vreme i opet imas potrebu da to isto radis. Nikad ja nista nisam smatrao da ja bolje znam, ja sam otvoren, kad nesto ne znam ja kazem da ne znam, nemam uopste problem sa tim, i trazim pomoc, prema tome izvini ja nikad nisam rekao da ja znam bolje od bilo koga ovde na forumu niti sam se hvalio ja ovo ja ono, izvini molim te. I na stub se nikad ne penjem kao muva bez gleve nego gledam ispred sebe, moze da padne i konzola, izoltor, da se okrnji stub i svasta nesto uglavnom kaciga ti tu nece puno pomoci ako na stub ides kao muva bez glave. Ja licno smatram da kaciga na glavi penjaca na stub smeta, kaciga je za one koji su ispod stuba ukljucujuci i mene i to postujem, na stubu apsolutno mi ne treba kaciga, i taj koji se nikad nije popeo i smatra da treba ja mogu da kazem da je budala. Isto smatram i za alpinisticku opremu, stace monteru alpinisticka oprema, 20 godina nosimo siroke opasace i sad uveli da nosimo alpinisticku opremu koja povlaci ramena ka dole od tereta opeme, nema ko se ne zali na bolove u lkicmi, bukvalno kad te zategne povlaci ti ruke na dole i bukvalno pored fizickog posla dobio si jos jedan teret na ruke zbog neke budale koja smatra da tu treba alpinisticka oprema. A uglavnom taj neko je oprao pare, kao i sto peru pare preko htz opreme gde nam uvale najlonske majice, cipele za gvozdjetom napred, radne pantalone pa kad cucnes ono pukne izmedju nogu, i tako dalje, katastrofa. A taj isti hatezejac nema ga kad recimo pljusti napolju grmi i seva, nema ga da dodje da kaze majstori opasno je vreme prekidamo radove, ne, nema ga! A zna da dodje kad je lepo vreme da te pita gde ti je kaciga. Jebala te kaciga! Eto, moje misljenje.
Reply
Kao neko ko je malo ali dovoljno puta slao ljude da se penju na (velike) stubove po raznim vukoj.... mislim da imam malo "prava" da se umešam.

Zaštitna oprema se nosi jer je neko tako propisao, da li nešto znači ili ne znači je neka druga priča a i nije ni bitno. Kao neko ko se penje godinama znaš da to što si prošao lekarski pregled za rad na visini, završio obuku za rad na visini, dobio sertifikat za rad na visini i povremeno ideš na obuke ne služi samo da bi ti bio obučen i znao šta radiš. Služi i da poslodavac sa sebe skine odgovrnost i prebaci je na tebe jer samo ti odlučuješ da li se penješ, da li si sam sposoban i da li je bezbedno. Tvojom procenom i odlukom da se penješ, preuzimaš odgovornost za penjanje. Kao što je odgovornost onog nesrećnog hatezejca da ti nosiš zaštitnu opremu, jer je to njegov posao i njegova odgovornost. I ne interesuje njega što te je Pera iznervirao a Žika zajebavao jer čovek radi svoj posao.
A ako se daleko bilo nešto desi a nisi nosio zaštitnu opremu onda se utvrđuje da li je nisi nosio zato što nisi hteo ili zato što je nisi imao. A tu tek nastaje cirkus.
Reply
Naravno, odgovornost uvek postoji, ali uvek se namesti tako na kraju da je radnik uvek kriv. : )
Reply
Ne nosiš kacigu, kriv si. Ako nosiš i sve poštuješ to već može da bude neka druga priča. Ali naravno, uvek je najlakše sve svaliti na poslednjeg crnca.
Reply
Poslodavac je kriv ako ti zaštitnu opremu ne obezbedi a ti si kriv ako je imaš a  ne upotrebljavaš.
A niko te ne može bolje zaštititi no ti sam sebe.Rukovodio radova bi trebao da te udalji sa mesta rada ako ne koristiš zaštitnu opremu .Si pročitao nekad celu Dozvolu za rad na EEO?Sto puta će ti nošenje kacige izgledati uzaludno ali će ti sto i prvi put spasiti glavu.
Reply
Kao što ti pojas u kolima zatreba jednom u životu ili nikada. Ili dobre gume i kočnice. Ali ako ih tada kada jednom zatrebaju nemaš...
Reply
(07-06-2026, 06:46 PM)zare Wrote: Kao što ti pojas u kolima zatreba jednom u životu ili nikada. Ili dobre gume i kočnice. Ali ako ih tada kada jednom zatrebaju nemaš...

slučaj kad sam svoju rođenu decu naučio zašto se nose zaštitni pojasevi u automobilu iako sede na zadnjem sedištima- indirektno: letnje doba vozimo se otvorenih prozora između Zemuna i Batajnice, u retrovizoru vidim saobraćajnog policajca na motociklu koji nam prilazi i pažljivo prati ko je vezan pojasom a ko nije. koji od njih dvojice je bio na sedištu za maloletnu decu a koji nije. teško je to realno objasniti deci. međutim taj isti saobraćajni policajac na motoru nam je pokazao da se zaustavimo na bezbednom mestu da bi nas kontrolisao. sišao je sa motora tražio dokumente i pogledao u svu trojicu. kaže lepo je što ste se vezivali sva trojica. ja mu na to kažem daj reci ovoj deci kolika bi bila kazna da nismo. cifra je bila ta da je umalo dohvatila cenu Sony PlayStation 5 u to vreme da nismo bili sva trojica vezani, jer se cena dupla ako su u pitanju deca. greška u poenti je bila ta što su deca na pogrešan način shvatila zašto trebaju da vezuju pojas i zašto trebaju da imaju još ono dodatno sedište ako su... mlađe od lakši od... po zakonu. hajde ti objasni malom Milošu da mu je baš potrebno ono dodatno malo sedište ispod dupeta pa onda još i pojas preko prsa da bi bio siguran, u tom trenutku Mitru odraslijem da mu ne treba to sedište ispod dupeta ali da opet mora da ima taj crni pojas preko prsa. nekada stvari izgledaju banalno ali najčešće je jako teško ubediti prosečnog Srbina šta je dobro za njega, i ako ga zapravo ne košta ništa......
.
drugi slučaj ja kao taj neki prosečan Srbin pobunim se u nekadašnjem hotelu intercontinental. zahtev je bio da nosim ono spider-man odelo sa 3 m zateznom trakom u slučaju pada vezanom za vrh skele visoke 2,5 m unutar sobe koja se i dan danas iznajmljuje zgrade koja se danas zove Crown Plaza. šlem prsluk zaštitni zaštitne radne cipele sve ok, ali šta mi je u tom momentu značilo imati zateznu traku zakačenu na 2,5 m visoku skelu a zaštitna traka dužine 3 m? dakle trebao bi da propadnem svojim telom dublje od ne samo 3 m nego i za dubinu prsa da bi to tek počelo da reaguje i ima smisao? mlada dama koja je u tom vremenu imala dužnost da prati sigurnost na radu na to pitanje nije imala drugi odgovor osim "propisi su propisi". 😁
što se tiče majstorluka, voleo bih da vas sve vidim svi vi koji ste pisali u prošle dve tri stranice, da dođete i da pogledate kako se danas rade zgrade u Nemačkoj, inače barem kako kontam osnovi tehničke perfekcije ne samo u Evropi nego u svetu. za ono što mi Miki kaže "Ma to prolazi" kod nas bi ostali bez posla, a na tome se danas Nemačka gradi. još jedan deo razloga doduše mali deo razloga zašto sam danas zatražio i potpisao raskid radnog ugovora u firmi u kojoj sam poslednjih godina radio a i u celoj Nemačkoj. po povratku u Srbiju planiram da radim nešto sasvim treće, a u međuvremenu da saberem misli utiske i iskustva pa da skontam kuda dalje. 
nadaleko se slažem sa opaskom da su dva mozga pametnija od jednog, da četiri oka vide više od dva, da je lakše raditi u paru a još lakše saslušati savet pa makar on bio i nekoristan-jer i on kao takav neretko ume da stvori neku sasvim drugu perspektivu, pogled na trenutno stanje. 
najopasnija i najporaznija stvar je kad čovek pomisli da je samo on pametan i da sve zna. kažem iz iskustva. 

"jedino nešto što je Bog svim ljudima ravno ravnomerno raspodelio je : pamet - niko se nikada nije tužio da je dobio premalo."
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
(07-06-2026, 08:29 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: najopasnija i najporaznija stvar je kad čovek pomisli da je samo on pametan i da sve zna. kažem iz iskustva. 

Ja takve gledam svaki dan i sve teže podnosim budale. Tešim se samo da ćemo sledeće godine da se rastanemo na moju neopisivu radost. Onima koji ostaju neka je Bog u pomoći. 
Bio sam 10 godina neki "rukovodilac". Nikada nešto nisam "odlučio" a da nisam seo sa ljudima i dogovorio se šta ćemo i kako ćemo. To što ja imam neku godinu škole više od nekog drugog ne znači da sam mnogo pametan. Mada se mnogi sada ne bi složili sa mnom  Big Grin.

A to za bezbednost u kolima i vezivanje, to je stvar navike, nisam imao problema sa ćerkom. Odmah sam je vezivao, posle se sama veže čim uđe u kola, ja samo pogledam da li je sve u redu. Mnogo veći problem sam imao sa lepšom polovinom koja je stalno kukala zašto dete da se vezuje kad se niko ne vezuje...
Onda jedne godine, ćerka ima 4-5 godina 2 dana pred polazak na more pođemo do tazbine, grad, ne prelazim 50 kao i uvek, izleće klinac 14-15 godina na bajsu iz dvorišta na ulicu kao iz katapulta izbačen. Sreća da sam gledao baš u tom pravcu, pa sam kočio istog trenutka, pište gume, narod stao i gleda, usporen film traje čini mi se 15 sekundi. Ja razmišljam, sad ću da udarim budalu, ne mogu ništa više da uradim, pred kraj točkovi već blokirali, auto neupravljiv, nisam kriv, svi vide i gledaju šta se dešava, razbiću kola, ne mogu da idem prekosutra na more, možda me i uhapse.. Promašismo se na bukvalno par cm. Šta sam mu rekao nije za javnost. Onaj narod koji je sve gledao mu takođe pomenu bližu i dalju rodbinu...

Suština (predugačke) priče, one dobre gume i kočnice koje ti jednom zatrebaju su odradile posao kao i više srećnih okolnosti. A kočenje je bilo takvo da je lepšu polovinu zakucao pojas kad je krenula napred, detetu u sedištu nije falilo ništa i nije se ni potreslo ali lepša polovina više nikad nije pomenula nevezivanje deteta.
Reply
Kad već nekoliko vas iznosi svoja iskustva, onda bih mogao i ja, jer poput Žareta, za pola godine ću u penziju. Otac mi je bio zidar, odrastao sam na gradilištima, a kasnije sam postao građevinski inženjer, bio sam i na 190 metara nad vodom (vrh stuba mosta u Lisabonu) i nikad nisam kritikovao mere zaštite, koliko god bile neprijatne. Ta nesretna kaciga koja nikom ne prija nije predviđena da ti još danas spasi glavu, već jednom u 40 godina. A to jednom je više nego dovoljno. I pored takvog stava, pravio sam greške. Pre par godina, prao sam prazan bazen na vikendici. Sunce greje, dole u bazenu nema daška vetra, skinem kapu, jer ne mogu da je podnesem. Prirodnu zaštitu na glavi sam izgubio odavno. Naveče dođem kući, neki gosti i pitam gošću gde joj je muž, a on stoji pored nje. Tog trenutka shvatim da me zveknula sunčanica. Srećom niko nije ništa primetio, jer svi znaju da se često pravim lud sa urođenom lakoćom.
Pravila ne postoje da bi nas neko gnjavio. Dosta teško i sporo se uvode u praksu, ponekad i prekasno. Sigurnosni pojasevi za automobile su prvi put primenjeni 1959, a vazdušni jastuci 1974. Svi znamo koliko je vremena prošlo dok u Srbiji nije počela i njihova praktična primena. Da li neko može da pretpostavi koliko bi ljudskih života bilo spašeno u međuvremenu? U Srbiji, u svetu? Pre desetak godina često sam sa taksijem i decom išao negde. Svaki drugi put, taksi nije imao pojaseve na zadnjim sedištima. Jedan kaže: -Mora da su tu negde? A ja ga pitam kako dvaput godišnje prođe tehnički pregled. Zbog dece sam morao da izlazim iz taksija i hvatam novi. Ne zato što bi im taj pojas zatrebao tog dana, već zbog njihove budućnosti. I budućeg vaspitanja njihove dece. Propisi moraju da se poštuju, čak i u situacijama (prethodno opisao HMAP) kad i ne bi trebalo. Oni trebaju da nas zaštite od nesrećnih slučajeva, koji su po definiciji nepredvidivi. Ako je propis opravdan u 90% slučajeva, onda je odličan i izuzetno koristan. Uvek će biti situacija gde bi nam bilo lakše da se ne primeni, ali sam za to da se i tad primeni. Jednostavno, trebamo odustati od razmišljanja da li da primenjujemo propise ili da ih prilagođavamo svom nahođenju. Dovoljno je da neko nekad samo jednom pogrešno proceni da treba da prilagodi propis svom raspoloženju ili trenutnoj situaciji. Đavo nikad ne spava...
Reply
Nije politika samo da se zna, setite se ministra Antića i one ledenice. Da nije šlem imao, teško bi preteko. Možda ga je stavio samo radi slikanja i davanje izjave, to ne možemo znati,  ali taj potez ga je spasao. Hatezejca svakako nije bilo da im kaže da ne stoje ispod dalekovoda sa ledenicama. Čak je i debela Zoka ministarka nosila roze šlem u Kolubari. Ja kad sam na gradilištu, sad već ređe jerbo sam mator, nosim šlem uvek. Ne mora ti ništa pasti sa neba, možeš da se sapleteš i razbiješ glavu.  Big Grin
Reply
Mozda nekom bude interesantno
https://oshwlab.com/activities/easyeda-spark-2026
Reply
Saće Savke da se opari Smile
Reply
ECM onlineRTOS < 1MB | ECM IoT cloud platforma i par primera embedded online servisa.

Saab
https://saab.cloud.ecm-iot.com/

Perionica
https://perionica.cloud.ecm-iot.com/

Ova demonstracija vozi specialnu verziju freeRTOS da pokrece to sto vidite, isti program ali isti kako da objasnim drugacije ISTI twin prorami mogu da rade recimo na STM32H755 pa nadalje embedded sve isto vidite iz browsera ...

[Image: attachment.php?aid=48566]

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(07-06-2026, 05:08 PM)savan Wrote: ...Isto smatram i za alpinisticku opremu, stace monteru alpinisticka oprema, 20 godina nosimo siroke opasace i sad uveli da nosimo alpinisticku opremu koja povlaci ramena ka dole od tereta opeme, nema ko se ne zali na bolove u lkicmi, bukvalno kad te zategne povlaci ti ruke na dole i bukvalno pored fizickog posla dobio si jos jedan teret na ruke zbog neke budale koja smatra da tu treba alpinisticka oprema...
Širok pojas oko struka je posle manje od metar pada jednak slomljenoj kičmi, Zaštita od pada je samo pojas sa naramenicama i vez na grudima ili leđima + absorber pada ukoliko se ne koriste sofisticiranije metode. Ima u sportu varijanti sa pojasima bez naramenica i elestičnim užadima ali se u poslu elastična užad ne koriste.
Jebeno je teško spustiti čoveka u nesvesti sa stuba, smrt može da nastupi za manje od 20min višenja u udobnom pojasu. Zbog prirode posla prošao sam i tu obuku sa instruktorima iz dve zemlje (i praktično).
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
[Image: attachment.php?aid=48575]

Reply
https://tesla.cloud.ecm-iot.com/

[Image: attachment.php?aid=48576]

Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 10 Guest(s)