Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Quote:I am starting a petition to no longer refer to AI "art" as AI art but instead as Computer-Rendered Artificial Pictures (CRAP).
Pass it on.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
[Image: attachment.php?aid=48292]

Attached Files
.jpg   60.jpg (Size: 44,88 KB / Downloads: 166)
Reply
Kolege, treba mi, ako postoji brzo resenje. Cerkin mikrobit upravlja sa servo motorom i pumpom za vodu. Servo motor je direktno vezan na upravljanje sa mikrobita a napaja se iz 5V kao i pumpa. Pumpa je vezana preko releja koji ukljucucje optokapler. Kada pumpa radi pravi mi smetnje na digitalnom izlazu mikrobita koji upravlja sa servo motorom. Verovatno pravi i drugim izlazima ali na njima nema nista prikljuceno. Razdvajao sam mase stavljao posebno napajanje ali bez uspeha. Stavljao diodu na motor, kond na izlaz, isto bez uspeha. Razdvojio sam totalno pumpe od svega, samo optokapler je zajednicka veza i opet imao isti problem. Tek kada sam na sve to stavio posebno napanje i uvrnuo sve zice od napajanja i motora onda sam dobio da mi servo motor ne pravi problem.

Da li ste imali ovakvih iskustava i kako ste ih resili?

U principu moze i ovako da radi jer ne remeti funkcionalnost nego mene nervira pa bi da to otklonim.

Mikrobit se napaja iz baterije i ima samo vezanu masu sa 5V
Reply
(05-11-2026, 04:16 PM)Jevrem Wrote: Da li ste imali ovakvih iskustava i kako ste ih resili?

U principu moze i ovako da radi jer ne remeti funkcionalnost nego mene nervira pa bi da to otklonim.

Mikrobit se napaja iz baterije i ima samo vezanu masu sa 5V

Imao sam slicne probleme davno sa PIC16F84. Od tada resavam tako sto procesor "visi u vazduhu",  sto se tice veze sa spoljasnjim svetom. 
Sve galvanski odvojeno: ulazi, izlazi i napajanje. Za razdvajanje napajanja mozes da koristis Macolin mali push-pull sa dva tranzistora, valjda smo ga krstili bonbon ili tako nesto. Ulazi-izlazi, klasika optokapleri. Nekoliko masina sam tako odradio i nijedna nije stucnula duzi niz godina.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
Hvala, odlicna ideja da i servo motor spojim preko optokaplera pa potpuno izolujem mikrobit od energetskog dela. Valjda ce PC817 biti dovoljno brz da ne trazim sad neki HCPL
Reply
Evo da podelim informaciju. Stavio sam elektrolit, blok i diodu tik uz motor, upleo zice do protoborda i sve dok je pumpa daleko 10-15cm od protoborda nema problema. Ako je malo pomerim u nek drugi ugao, podignem ili priblizim pocinju smetnje. Mislim da bi ovakve pumpe za vodu trebale biti umotane u mu metal i uzemljene.

Stavi sam i optokapler na servo motor ali mi nije radilo, cak mi je motor zaglavio u neki polozaj i nije hteo iz njega. Moguce da optokapler nije imao dovoljno napona sa Mikrobit-a da upali, ili je neki drugi problem. Sa tim cu se baviti neki drugi put, za sad radi sa upletenim zicama od pumpe i udaljenoscu od 15cm
Reply
[Image: attachment.php?aid=48310]

Attached Files
.jpg   6907.jpg (Size: 29,3 KB / Downloads: 71)
Reply
Biseri GPT-a, samoozbiljan oscilator, ovo će da mi bude nova fora ...   Big Grin

Quote:B (Royer + GDT + diskretno)
  • Royer deo = samoozbiljan oscilator
...
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 37 Guest(s)