Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 4.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sve i svašta
Ovo ti je sve pogrešno, skroz pogrešno.
Reply
(Yesterday, 07:38 AM)Boban Wrote: Ovo ti je sve pogrešno, skroz pogrešno.

Možda, da nisam ja u pitanju, i taj paket od 90 din.
Reply
Kod mene je Cainiao (CN... bez sufiksa) prošao samo sa VAT/PDV din 200, nije bila navedena vrednost pošiljke.
Drugi paket, LR...NL je srećom prikazan kao USD 9,15 i na toliko obracunata carina din. 196 i pošta uzela 200+60 suma din. 446.
Reply
Ono sto mene zanima jel neko od vas licno dobio ili da zna nekoga koji poznaje nekoga, a da je dobio famozni " obračunski list (manipulativni obrazac) ili potvrdu o naplati uvoznih dažbina na kojoj su taksativno navedeni iznosi PDV-a i carine koje je odredila Uprava carina." ?
Ono sto je najbitnije u celoj prici je upravo nedostatak ikakvog racuna, nego se svodi ti njima 400-500din, oni tebi pismo, a potvrde o placenom pdv ili sta vec NIGDE !
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Sve je proverljivo i skockano da se država i pošta (državna firma) nagrade. Već sam dao link ka carini gde ukucaš br. pošiljke + ime primaoca paketa i dobijaš PDF sa obračunom šta i koliko je naplaćeno. 

Što se pošte tiče, lepo mi je poštarka iščitala stavke koje naplaćuju. Fora je u tome da te sada pošta zastupa u carinskom postupku (podnosi uvoznu prijavu) i to naplaćuje. Takođe naplaćuju transfer novca ubranog za račun carine i to je to. Još si i srećan jer špedicije zastupanje naplaćuje 30-35-40 eur.

[Image: attachment.php?aid=47885]

Zabeleži link i koristi kad zatreba: https://app1.carina.rs/info/portal/posta
A prodavcima kukaj da iskažu što manju vrednost pošiljke.

Attached Files
.jpg   Screenshot 2026-03-25 163803.jpg (Size: 59,15 KB / Downloads: 111)
Reply
To ja nikada nisam dobio dok je dodatno plaćanje bilo aktualno kod mene, a sumnjam da će itko to i dobiti. Ti mali iznosi(zapravo veliki kada se sve zbroji) su kao što je već raspravljano u temi tu da netko namakne pare i ništa drugo,a firma/pošta/tko god neće sigurno ići prepravljati program da se ispisuje pravilan račun.Baš me zanima koliko će to sa plaćanjem tih sitnih iznosa trajati kod vas jer kod mene to nije nešto dugo trajalo.

Saggit je isto tako dao par dobrih prijedloga koje i kod mene provjereno rade. Znači ići na onaj "choice" opciju pri kupovini, strpati u košaricu nekoliko proizvoda koji će onda putovati u zajedničkom paketu.Obično ta "choice" opcija je takva da je iznad 9$ poštarina besplatna, a ako naručim neki solo predmet uvijek odaberem nekakvu poštarinu sa praćenjem pošiljke pa makar me koštalo 4-5$ jer će mi onda u 90% slučajeva doći nekom kurirskom službom,a ne regularnom poštom.
Reply
Razmisljam da ulozim pare u Banana Pi BPI-R4 8GB za kucni net, evo vec danima gledam sta da kupim jer sam trenutno ostao bez interneta, ovi iz Oriona barabe me lazu 5 meseci, prave se ludi, nece da rese puucanje interneta na analognoj adsl liniji, verovatno i ne moze da se resi jer su nesto zeznuli dok su radili bulevar, i tu ja ne vidim kraja niti resenje osim da sacekam optiku koja nece jos skoro da dodje, pa sam raskinuo saradnju sa Orionom i gledam sta dalje. Uz ovu R4 plocicu da kupim i RM520N-GL 5G modem, trenutno se dvoumim izmedju tog modema i SIM8200EA-M2, izace me dobrih 500eur, ali gledam na ovo kao dugorocno resenje i da ne razmisljam u narednih 10 godina o ruteru i internetu. Na primer u ovaj Banana Pi R4 ruter pcb mogu da se ubace i SFT ekspanzije pa na primer kad mi stigne optika na moju kucnu adresu i to bude dostupno lako mogu da predjem na opticki net dokupom sft modulcica koji se samo ubaci u sft port na plocici. Sta velite, vredi li to cemu? Meni deluje brutalno dobro, od resenja do podrske
Reply
Narucio upravo, i to da resim vec jednom : )

https://elektroleum.rs/product/banana-pi-bpi-r4-8gb/
https://www.waveshare.com/rm520n-gl.htm
https://www.aliexpress.com/i/1005006860115391.html

Jel neko ulazio u pricu javne ip adrese preko mts 5G mobilnog interneta? Koja je procedura da se dodeli javna ip adresa? Uopste otvaranje portova na mobilnom internetu me interesuje jer nisam to nikad ni imao u planu
Reply
Javna ili statička? Javni IP ćeš svakako dobiti. Ne verujem da ima potrebe da bacaš pare na statičku IP adresu za kućnu upotrebu, sve i da je moguća preko mobilnog interneta. Nisam radio sa Banana Pi i sličnim platformama, ali siguran sam da možeš instaliraš Wireguard da se remote kačiš na mrežu ili nešto slično, i neki DDNS koji će da prati promenu IP adrese. Ne znam šta koristi, verovatno openwrt. Kad već imaš takvu platformu, šteta je ne iskoristiti njene mogućnosti. Smile
Reply
Bitno mi je samo da nisam iza CGNAT, da mogu da otvaram portove, dali je staticka ili dinamicka nije mi bitno uopste. Ovde je openvrt u pitanju. Paket na mts XXL bez ugovorne obaveze -> https://mts.rs/Privatni/Internet/Mobilni...i-internet kosta 3750din a ja sam placao do juce adsl 10mb/s / 1mb/s verovali ili ne preko 3000din, i na sve to nisu u stanju da rese pucanje interneta, ne znamima ih da rese, nije ni cudo sto ne postoje vise kao Orion nego su sada kupljeni od Telekoma, podrska im katasrofa, i samo se menjaju, pricas sa jednim sledeci dan se ubaci drugi, pa treci i to tko traje u nedogled, objasnjavaj svakom u cemu je problem, zato sam resio ovo da uzmem da me vise ne zezaju. Ovo ce biti dobra spravica jer joj je sve nativno, sto je fully open source, tu ce moci svasta nesto da se dodatno ubaci , mislim da sam miram bar 10 godina sto se rutera i interneta tice. Ovo sam hteo da kupim https://www.kupujemprodajem.com/kompjute.../187371309 ali na moje pitanje sta je unutra, vise detalja, link do proizvodjaca, ostao sam bez odgovora, e pa onda kad vec nema nista zanimljivo ovde kod nas da se kupi i znam da je to sve brendirano i poluotkljucano, nece biti bas tako jednostavno instalirati ono sto hoces nego kako ti ponudi proizvodjac a Qcom je poznat po zatvorenom kodu i trikovima da dovede konzumente do deadend kad tu vise nema kompatibilnosti sa opensource i prebuilts kao sto je to na android platformama dobro poznato pa te tera da kupis novi uredjaj jer tvoj opensource koji se stalno menja vise nije kompatibilan sa prebuilts od qcom pa ni libshim vise ne pomaze jer toliko su uigrani da te nateraju na kraju da ipak odustanes od ldpreloadovanja, e da se to nebi desilo sam dao vise para a dobicu sigutno toliko bolje nego da sam uzeo taj fensi sa KP? Mada deluje mi da je ok i taj sa KP! Uz malo pretrage postoje vec takvi slicni, koriste isti ovaj 5g mobilni net modem i ima ih na openvert na primer ovaj -> https://git.openwrt.org/openwrt/openwrt/...6e367abbfc Da mi je covek odgovorio kupio bi taj sa KP ali posto nije sad je gotovo, ne volim ja to tako da se nesto prodaje a da se ne ulozi malo vremena i truda u to sto se prodaje.
Reply
Ovo nisam nikad koristio, deluje mi zanimljivo resenje protiv cgnat https://github.com/mwarning/zerotier-openwrt.git mada previse mi je to primamjlivo da dopustim da mi zerotier ili bilo ko drugi bude posrednik u mojoj mrezi, ipak vise bi voleo da imam javnu ip adresu i otvorene portove : ) 5g cu koristiti dok ne dodje optika, e enda je je ovaj ruter sto pravim prava stvar.
Reply
(5 hours ago)progster Wrote: Javna ili statička? Javni IP ćeš svakako dobiti. Ne verujem da ima potrebe da bacaš pare na statičku IP adresu za kućnu upotrebu, sve i da je moguća preko mobilnog interneta. Nisam radio sa Banana Pi i sličnim platformama, ali siguran sam da možeš instaliraš Wireguard da se remote kačiš na mrežu ili nešto slično, i neki DDNS koji će da prati promenu IP adrese. Ne znam šta koristi, verovatno openwrt. Kad već imaš takvu platformu, šteta je ne iskoristiti njene mogućnosti. Smile

Mobilni operateri ne dodeljuju javnu ip na korisnicki interfejs nego bacaju sve iza svog nat-a tako da nema opcije za nikakav pristup od spolja jer dobijes lokalnu ip prostim recima od provajdera.
Adsl operateri i telekom supernova isto tako vec godinama korisnike bacaju iza svog nat interfejsa i stede javne ip , tu je jedina opcija za dobiti javnu na svom intefejsu zahtev za statickom ip, i samim tim se dobije i direktno javna ip.
Yettel optika je ista prica, za javnu mora da se trazi static, inace je cgnat.
Jedino se MTS optika drzi i dodeljuje javnu ip svojim korisnicima.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 32 Guest(s)