7 hours ago
|
Sve i svašta
|
|
7 hours ago
Tako nešto su ovi u Hrvatskoj probali uvesti da se plaća nekih 1€ ili tako nešto pri preuzimanju paketa,ja mislim da je jedno vrijeme to bilo aktivno. Sada dosta paketa sa aliexpressa mi stiže DHLom ili nekom sličnom kurirskom službom pa ne plaćam ništa, a zanemariv postotak koji mi stigne regularnom poštom isto ništa ne platim.
Iako nisam ja puno mjerodavan za robu sa istoka jer možda naručim neku sitnicu jednom mjesečno.
6 hours ago
Skoro je bila vest, nije to samo u Hrvatskoj nego u celoj evropskoj uniji. I čini mi se da je 3 evra po paketu. Borba protiv Kineza.
6 hours ago
Aha, zato više ne plaćam ništa na sitne paketiće iz Kine koji mi dolaze poštom. Vidio sam da odnedavno sve ide preko Mađarske ali nisam znao zašto.
5 hours ago
Evo iz pošte idem. Vrednost Ali paketića 2.53eur, PDV 56din, usluga carinjenja 200din i uplatnica 60din. Znači ovih 260 ide uz svaki paket, koliko god bio mali.
5 hours ago
Nije problem plaćanje PDV, i ovo do sada su častili...
Za pošiljke vrednosti do 50 evra: - 20% PDV-a na vrednost robe - 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda - 60 dinara provizija za prenos novca. Na paket od 1e fiksni troškovi su samo 260din pa + PDV. Malo je to bezobrazno...
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Ja platio 360din na posiljku sa LA....HU a 530din na LF....SG a dosad nisam placao na takve posiljke. Jescemo mi uskoro kao ono devedesetih leba masti i paprike i nositi kantice za benzin vidim ja
5 hours ago
Isto važi za Temu?
4 hours ago
Auu, ja imam nesto preko 20 paketa koji tek treba da mi stignu , ko mi je kriv kad ne pratim vesti i desavanja
.
Već rekoh na Temu su već plaćeni PDV kao i carina za robu preko 50eur. Jedino što nisam naručivao do sada preko 50eur ništa a i neću skoro.
![]() Na kraju će uvesti i carinu na svaki paket. Ovo je verovatno tek prvi korak.
Nemoj da brinete jer smo uskoro zvanicno u SEPA sistemu! Verovatno ce i DHL, FeDex i kompanije poput njih da obuzdaju cenu svojih usluga za Srbiju, trebalo bi da bude mnogo bolje.
2 hours ago
Stigla mi danas jedna (od 6).. Poričeno sve jedan DAN pre nove odluke... e pa prva plaćena 4,8€ plaćeno je poštaru na preuzimanju 360 RSD. NIKAKAV fiskalni makar kao dokaz za taj PDV. Onaj deo od 200rsd je kako ste već naveli "otvaranje pošiljke - carinaki pregled" i to pošiljke koja NE podleže carijenju a niti će je stvarno otvoriti..
Sve ovo je dno dna a svima je jasno koja je svrha. Poštu poznajem odavno poprilično dobro je je majka bila i upravnik jedne i dve tri pozicije kasnije iznad a tačno znam i sa kime je počeo sunovrat jednog dobrog JP no da ne idem u političarski off. Pošiljke sa Alija sada su skoro pa potpuno neisplative.
Pišite prodavcima na AE da stavljaju minimalne cifre jer se one očitavaju i formira dažbina. Izlaze u susret. Barem na taj način da se malo uštedi, smanji osnovica.
1) L...HU ide PDV na cifru sa paketa + 260 din 2) CN dolazi preko Felix logistike i ide samo naplata PDV na cifru sa paketa 3) U...HU ne podleže naplati 4) TEMU - sve je već uračunato u cenu, može i 500 eur da košta nema nikakve naplate. Inače, maksimalno favorizuju TEMU - time što "njihova" Transfera u dosluhu sa "njihovom" Poštom daju prioritet Temu pošiljkama, posebno pri dostavi putem paketomata. AliE sada sve donose poštari ili se ide u poštu.
7 minutes ago
Uredba ili akt kojim se definiče naplata poreza na uvozne pošiljke je stara već ihaha godina unazad i ništa neobično i novo nema. U stvari ima novo to što su teretne ispostave pošte dobile novu opremu pa se sada očitavaju svi paketi redom dok se ranije radilo nasumično, ručno iliti koliko su poštari bili opterećeni brojem pošiljaka, neretko slobodnom procenom radnika proslediti carini ili ne.
Sa velikim porastom broja internet prodaja pojavljuje se i interes kompanija koje se bave logistikom da se uključe u lanac dostave. Kurirske službe u domaćem prometu postoje 18-20 godina. Sada se pojavljuju igrači i u međunarodnom prometu. Od domaćih firmi koje se bave logistikom (širi pojam od špedicije) ističu se 'Transfera' i 'Milšped', direktno ili svojim ćerka firmama. Od stranih tu su mađarsko-kineski ECSC, turski 'Felix Lojistik' i tako dalje. Sve ove firme čine lanac dostave kroz tzv. 3PL i 4PL logistiku, različite stepene saradnje u kreiranju nekog transportnog lanca. I naravno, uključila se i pošta koja u stvari i jeste krajnji 'izvođač radova' tj. čiji se kapaciteti koriste za krajnju dostavu na adresu - najšira mreža ispostava, svako selo i zaselak je imaju. A onda treba i oni da imaju deo kolača. Pa se sete da nekako imenuju svoju naknadu a usput jelte, uplata novca na račune carine košta. Nije baš 60 dindži ali eto, njihov 'pravilnik naknada' je takav. 'Temu' radi na malo drugačijem principu, svi troškovi su unapred sabrani i naplaćeni pa ostaje samo da učesnici u lancu dobiju deo kolača i deo toga proslede državi. Svi srećni. Jedan cent zarade na milion pošiljki - milion centi! |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 1 Invisible User(s), 22 Guest(s)

.